Solvay sluit met zijn resultaten 2011 ontgoochelend af. Op vergelijkbare basis daalde de ebitda in het vierde kwartaal met 23% tot 355 miljoen euro, ver onder de door analisten verwachte 400 miljoen euro. De groep liet weten dat het zijn voorraden heeft afgebouwd om een daling van de vraag in bepaalde markten te anticiperen. Het accent lag ook op de generatie van cashflow (vrije kasstroom van 246 miljoen euro). Op die manier zakte de netto financiële schuld eind 2011 tot 1,76 miljard euro. Dit niveau is zeer beheersbaar aangezien het minder dan 1 keer de ebitda van 2011 bedraagt.

Het nettoverlies van 23 miljoen euro in het vierde kwartaal is te wijten aan eenmalige elementen zoals een afschrijving van 160 miljoen euro op voorraden van Rhodia. Over het volledige jaar bedroeg de pro-forma omzet (Solvay + Rhodia gedurende 12 maanden) 12,7 miljard euro, waarvan 40% in de groeilanden werd gerealiseerd. De operationele winst steeg in 2011 met 15% terwijl de nettowinst uit de voortgezette activiteiten verdubbelde tot 825 miljoen euro. Dit laat Solvay toe om het totale dividend onveranderd te laten op 3,07 euro per aandeel. Het is opmerkelijk dat de groep al sinds drie decennia zijn dividend ofwel stabiel heeft gehouden ofwel heeft opgetrokken.

De beurs ontving de resultaten van Solvay eerst zeer slecht (negatieve opening van -4%). Daar kwam snel verandering in toen op een persconferentie de strategie werd uitgelegd. Ook het nieuws dat de vraag naar pvc zich herstelt werd goed ontvangen. Hoewel Solvay een cyclisch aandeel is, verdient het toch een plaats in de portefeuille van elke langetermijnbelegger.

Cédric Boitte

Solvay sluit met zijn resultaten 2011 ontgoochelend af. Op vergelijkbare basis daalde de ebitda in het vierde kwartaal met 23% tot 355 miljoen euro, ver onder de door analisten verwachte 400 miljoen euro. De groep liet weten dat het zijn voorraden heeft afgebouwd om een daling van de vraag in bepaalde markten te anticiperen. Het accent lag ook op de generatie van cashflow (vrije kasstroom van 246 miljoen euro). Op die manier zakte de netto financiële schuld eind 2011 tot 1,76 miljard euro. Dit niveau is zeer beheersbaar aangezien het minder dan 1 keer de ebitda van 2011 bedraagt.Het nettoverlies van 23 miljoen euro in het vierde kwartaal is te wijten aan eenmalige elementen zoals een afschrijving van 160 miljoen euro op voorraden van Rhodia. Over het volledige jaar bedroeg de pro-forma omzet (Solvay + Rhodia gedurende 12 maanden) 12,7 miljard euro, waarvan 40% in de groeilanden werd gerealiseerd. De operationele winst steeg in 2011 met 15% terwijl de nettowinst uit de voortgezette activiteiten verdubbelde tot 825 miljoen euro. Dit laat Solvay toe om het totale dividend onveranderd te laten op 3,07 euro per aandeel. Het is opmerkelijk dat de groep al sinds drie decennia zijn dividend ofwel stabiel heeft gehouden ofwel heeft opgetrokken.De beurs ontving de resultaten van Solvay eerst zeer slecht (negatieve opening van -4%). Daar kwam snel verandering in toen op een persconferentie de strategie werd uitgelegd. Ook het nieuws dat de vraag naar pvc zich herstelt werd goed ontvangen. Hoewel Solvay een cyclisch aandeel is, verdient het toch een plaats in de portefeuille van elke langetermijnbelegger.Cédric Boitte