De omzet van UCB steeg tijdens de eerste jaarhelft met 2% tot 1,53 miljard euro. Dit is echter te danken aan een zwakkere euro, want zonder het gunstige wisselkoerseffect zakte de omzet met 2%. De verkopen van de drie nieuwe geneesmiddelen (Cimzia, Vimpat en Neupro) stegen met 45% tot 413 miljoen euro, terwijl de verkopen van Keppra met 12% terugvielen tot 445 miljoen euro door generische concurrentie.

Hoewel de omzet dus stabiel bleef, daalden de winsten gevoelig. De recurrente bruto bedrijfswinst (ebitda) zakte met 22% ineen tot 347 miljoen euro. Dit is ver onder de verwachtingen van analisten die een daling van 10% verwachtten. De operationele winst zakte zelfs met 30% tot 213 miljoen euro door de hogere commerciële kosten (+9% tot 440 miljoen euro) en hogere kosten voor onderzoek en ontwikkeling (+24% tot 419 miljoen euro). De stijging van deze kosten is te wijten aan de commerciële lancering van Neupro in de VS en aan de vele vergevorderde studies (die duurder zijn).

De hogere onderzoekskosten worden wel verantwoord door veelbelovende projecten in de onderzoekpijplijn. Zo ontwikkelt UCB een geneesmiddel tegen osteoporose (samen met Pfizer), net als een geneesmiddel tegen lupus en een tegen epilepsie.

De groep verhoogde licht zijn vooruitzichten voor dit jaar. De omzet zou uitkomen op 3,2 miljard euro (in plaats van 3,1 miljard) en de nettowinst per aandeel op 1,70 euro (in plaats van tussen 1,60 en 1,70 euro). UCB verwacht ook dat de jaarlijkse verkopen van de drie nieuwe geneesmiddelen in de tweede helft van dit decennium zal stijgen tot 3,1 miljard euro.

Cédric Boitte

AccioZ.be

De omzet van UCB steeg tijdens de eerste jaarhelft met 2% tot 1,53 miljard euro. Dit is echter te danken aan een zwakkere euro, want zonder het gunstige wisselkoerseffect zakte de omzet met 2%. De verkopen van de drie nieuwe geneesmiddelen (Cimzia, Vimpat en Neupro) stegen met 45% tot 413 miljoen euro, terwijl de verkopen van Keppra met 12% terugvielen tot 445 miljoen euro door generische concurrentie.Hoewel de omzet dus stabiel bleef, daalden de winsten gevoelig. De recurrente bruto bedrijfswinst (ebitda) zakte met 22% ineen tot 347 miljoen euro. Dit is ver onder de verwachtingen van analisten die een daling van 10% verwachtten. De operationele winst zakte zelfs met 30% tot 213 miljoen euro door de hogere commerciële kosten (+9% tot 440 miljoen euro) en hogere kosten voor onderzoek en ontwikkeling (+24% tot 419 miljoen euro). De stijging van deze kosten is te wijten aan de commerciële lancering van Neupro in de VS en aan de vele vergevorderde studies (die duurder zijn).De hogere onderzoekskosten worden wel verantwoord door veelbelovende projecten in de onderzoekpijplijn. Zo ontwikkelt UCB een geneesmiddel tegen osteoporose (samen met Pfizer), net als een geneesmiddel tegen lupus en een tegen epilepsie.De groep verhoogde licht zijn vooruitzichten voor dit jaar. De omzet zou uitkomen op 3,2 miljard euro (in plaats van 3,1 miljard) en de nettowinst per aandeel op 1,70 euro (in plaats van tussen 1,60 en 1,70 euro). UCB verwacht ook dat de jaarlijkse verkopen van de drie nieuwe geneesmiddelen in de tweede helft van dit decennium zal stijgen tot 3,1 miljard euro.Cédric BoitteAccioZ.be