Het gemak waarmee de systeemcrisis zich kon doorzetten in de Eurozone roept nog steeds onopgeloste vragen op. In ieder geval was het duidelijk dat de oorspronkelijke halve maartregelen waarmee men de uitdeining ervan trachtte te beletten, meer kwaad dan goed deden.

Pas wanneer in november 2011 een nieuwe uitbarsting van financieel systeemrisico zeer imminent was geworden en de ECB de moed had om het onderlinge politieke gekibbel van de lidstaten te overstijgen, werden (eindelijk) de nodige liquiditeiten in het bancaire systeem gepompt.

Een maatregel die de Amerikaanse overheid overigens reeds twee jaar eerder al wist te nemen, aldus nog Duchateau.

Het gemak waarmee de systeemcrisis zich kon doorzetten in de Eurozone roept nog steeds onopgeloste vragen op. In ieder geval was het duidelijk dat de oorspronkelijke halve maartregelen waarmee men de uitdeining ervan trachtte te beletten, meer kwaad dan goed deden. Pas wanneer in november 2011 een nieuwe uitbarsting van financieel systeemrisico zeer imminent was geworden en de ECB de moed had om het onderlinge politieke gekibbel van de lidstaten te overstijgen, werden (eindelijk) de nodige liquiditeiten in het bancaire systeem gepompt. Een maatregel die de Amerikaanse overheid overigens reeds twee jaar eerder al wist te nemen, aldus nog Duchateau.