2008 was een eigenaardig jaar voor grondstoffen. De prijzen vlogen eerst door het plafond, om vervolgens als een pudding weer in te storten. Volgens Credit Suisse zijn er signalen die er op kunnen wijzen dat 2009 weer een beter jaar gaat worden.

Een eerste signaal is dat heel wat bedrijven hun productieniveaus teruggeschroefd hebben. Dat was nodig ook, want als gevolg van de recessie was de vraag naar grondstoffen sterk teruggevallen. Wanneer de economie herstelt, kan die vraag echter snel weer aantrekken.

Om de vraag aan te wakkeren, is uiteraard een economische opleving noodzakelijk. Die zal volgens de analisten van Credit Suisse komen van de gezamenlijke inspanningen geleverd door de overheden, waarbij vooral het Chinese stimuleringsprogramma een positief effect heeft.

Andrew Karsh, Co-Lead Portfolio Manager voor de Credit Suisse Total Commodity Return Strategy, is van mening dat het interessant kan zijn om op de huidige niveaus terug in grondstoffen te stappen.

Dit jaar kan de balans tussen vraag en aanbod weer overslaan in de richting van de vraagkant, met automatisch een prijsstijging voor enkele van de belangrijkste grondstoffen tot gevolg.

Karsh wijst er op dat al in december enkele grondstoffen onverwacht en tegen de trend in hoger gingen. Dat was onder meer het geval met nikkel. De nikkelprijs ging 14,20% hoger, hoewel de Dow Jones AIG Commodity Index op maandbasis 4,48% lager ging.

In de eerste weken van 2009 werd dan weer een correctie opgetekend, maar de kans neemt toe dat de bodem in zicht komt. Karsh ziet namelijk links en rechts sporen van weerstand die hem tot de overtuiging brengen dat de grondstoffen het ergste achter de rug hebben.

De koperprijs kan een barometer vormen, maar ook de evolutie van de olieprijs wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

2008 was een eigenaardig jaar voor grondstoffen. De prijzen vlogen eerst door het plafond, om vervolgens als een pudding weer in te storten. Volgens Credit Suisse zijn er signalen die er op kunnen wijzen dat 2009 weer een beter jaar gaat worden. Een eerste signaal is dat heel wat bedrijven hun productieniveaus teruggeschroefd hebben. Dat was nodig ook, want als gevolg van de recessie was de vraag naar grondstoffen sterk teruggevallen. Wanneer de economie herstelt, kan die vraag echter snel weer aantrekken. Om de vraag aan te wakkeren, is uiteraard een economische opleving noodzakelijk. Die zal volgens de analisten van Credit Suisse komen van de gezamenlijke inspanningen geleverd door de overheden, waarbij vooral het Chinese stimuleringsprogramma een positief effect heeft. Andrew Karsh, Co-Lead Portfolio Manager voor de Credit Suisse Total Commodity Return Strategy, is van mening dat het interessant kan zijn om op de huidige niveaus terug in grondstoffen te stappen.Dit jaar kan de balans tussen vraag en aanbod weer overslaan in de richting van de vraagkant, met automatisch een prijsstijging voor enkele van de belangrijkste grondstoffen tot gevolg. Karsh wijst er op dat al in december enkele grondstoffen onverwacht en tegen de trend in hoger gingen. Dat was onder meer het geval met nikkel. De nikkelprijs ging 14,20% hoger, hoewel de Dow Jones AIG Commodity Index op maandbasis 4,48% lager ging. In de eerste weken van 2009 werd dan weer een correctie opgetekend, maar de kans neemt toe dat de bodem in zicht komt. Karsh ziet namelijk links en rechts sporen van weerstand die hem tot de overtuiging brengen dat de grondstoffen het ergste achter de rug hebben. De koperprijs kan een barometer vormen, maar ook de evolutie van de olieprijs wordt nauwlettend in de gaten gehouden.