Door te beweren dat het een tijdelijk verschijnsel is, minimaliseert ze volgens Dexia de terugkerende inflatie. Bovendien benadrukt ze dat de onderliggende inflatie (zonder olie- en voedingsproducten) in april slechts op 1,3 % uitkwam.

Het betoog van de ECB luidt totaal anders. Als gevolg van de stijgende inflatie die in de eurozone boven haar doelstelling van 2 % uitkomt, heeft ze haar richtinggevende rente (rente waartegen de banken zich op korte termijn herfinancieren bij de centrale bank) met 0,25 % verhoogd tot 1,25 %.

Ze bevestigde overigens dat de rentetarieven laag zijn en dat de inflatierisico's op middellange termijn eerder aan de hoge kant zijn.

Tegen eind juni 2012 zal de Europese Centrale Bank volgens Dexia haar richtinggevende rente waarschijnlijk optrekken van 1,25 tot 2 %, en dit in drie stappen.

Door te beweren dat het een tijdelijk verschijnsel is, minimaliseert ze volgens Dexia de terugkerende inflatie. Bovendien benadrukt ze dat de onderliggende inflatie (zonder olie- en voedingsproducten) in april slechts op 1,3 % uitkwam. Het betoog van de ECB luidt totaal anders. Als gevolg van de stijgende inflatie die in de eurozone boven haar doelstelling van 2 % uitkomt, heeft ze haar richtinggevende rente (rente waartegen de banken zich op korte termijn herfinancieren bij de centrale bank) met 0,25 % verhoogd tot 1,25 %. Ze bevestigde overigens dat de rentetarieven laag zijn en dat de inflatierisico's op middellange termijn eerder aan de hoge kant zijn. Tegen eind juni 2012 zal de Europese Centrale Bank volgens Dexia haar richtinggevende rente waarschijnlijk optrekken van 1,25 tot 2 %, en dit in drie stappen.