De geldhoeveelheid in de geïndustrialiseerde landen lijkt momenteel te stabiliseren na periode van krimp. In de eurozone groeide de M3 money supply met 0,20% op jaarbasis in juni, wat een versnelling van de groei betekent.

In de Verenigde Staten geeft de M3-geldhoeveelheid eenzelfde beeld te zien, wat aangeeft dat de periode van krimpen achter de rug ligt. In Europa groeit de basisgeldhoeveelheid nog steeds sterk, maar onder de eerder opgetekende piekniveaus.

In het verleden was dit steeds de voorbode van een sterke economische groei. Deze trend is in de Verenigde Staten veel minder uitgesproken. Europa lijkt zich dus los te koppelen, een evolutie die trouwens ook op het vlak van kredietverstrekking zichtbaar is.

Als gevolg van de begrotingscrisis is die kredietverstrekking weliswaar gekrompen, maar sindsdien krijgen huisgezinnen weer makkelijker krediet.

Opvallend is dat er veel meer vraag is naar woonkredieten in Europa dan in de Verenigde Staten, terwijl de rente op woonkredieten in de VS historisch laag is.

Zet de positieve evolutie zich door, dan zullen de huisgezinnen in de Europese kernlanden een sterke impuls krijgen om opnieuw geld te ontlenen. In de Europese periferie blijft de situatie vanzelfsprekend moeilijk.

De geldhoeveelheid in de geïndustrialiseerde landen lijkt momenteel te stabiliseren na periode van krimp. In de eurozone groeide de M3 money supply met 0,20% op jaarbasis in juni, wat een versnelling van de groei betekent. In de Verenigde Staten geeft de M3-geldhoeveelheid eenzelfde beeld te zien, wat aangeeft dat de periode van krimpen achter de rug ligt. In Europa groeit de basisgeldhoeveelheid nog steeds sterk, maar onder de eerder opgetekende piekniveaus. In het verleden was dit steeds de voorbode van een sterke economische groei. Deze trend is in de Verenigde Staten veel minder uitgesproken. Europa lijkt zich dus los te koppelen, een evolutie die trouwens ook op het vlak van kredietverstrekking zichtbaar is. Als gevolg van de begrotingscrisis is die kredietverstrekking weliswaar gekrompen, maar sindsdien krijgen huisgezinnen weer makkelijker krediet. Opvallend is dat er veel meer vraag is naar woonkredieten in Europa dan in de Verenigde Staten, terwijl de rente op woonkredieten in de VS historisch laag is. Zet de positieve evolutie zich door, dan zullen de huisgezinnen in de Europese kernlanden een sterke impuls krijgen om opnieuw geld te ontlenen. In de Europese periferie blijft de situatie vanzelfsprekend moeilijk.