Er zijn echter maar 6 van de 16 landen in de eurozone die tot afgelopen week hun eigen M3-cijfers hebben gepubliceerd. Een van deze landen is Nederland. De aandacht van NIBC Markets Roundup werd getrokken door een zeer sterke sprong in de jaarlijkse Nederlandse M3-groei van 5,5% in juli naar 13,6% in augustus.

Volgens de data van De Nederlandsche Bank was de bijdrage van Nederland aan de totale M3-groei in de eurozone maar liefst EUR 61 miljard, terwijl de totale M3 in de eurozone volgens de ECB 'maar' met EUR 88 miljard was gestegen in diezelfde maand!

Deze stijging in de Nederlandse M3-cijfers lijkt veroorzaakt te zijn door de uitgifte van schuldpapier (tot 2 jaar) door Nederlandse banken, wat een eenmalig effect lijkt te zijn.

Het is daarom volgens NIBC Markets Roundup niet waarschijnlijk dat we een continue sterke toename van de jaargroei van de M3 in de eurozone gaan zien op de korte termijn, aangezien de sprong in augustus verband lijkt te houden met een eenmalig effect in de Nederlandse M3, terwijl de economische groeivooruitzichten zwak zijn.

In focus deze week: Een mogelijke uitbreiding van kwantitatieve verruiming en een mogelijke handelsoorlog domineert het sentiment.

- Vergaderingen ECB en BoE (donderdag)

- Arbeidsmarktrapport VS (vrijdag)

Er zijn echter maar 6 van de 16 landen in de eurozone die tot afgelopen week hun eigen M3-cijfers hebben gepubliceerd. Een van deze landen is Nederland. De aandacht van NIBC Markets Roundup werd getrokken door een zeer sterke sprong in de jaarlijkse Nederlandse M3-groei van 5,5% in juli naar 13,6% in augustus. Volgens de data van De Nederlandsche Bank was de bijdrage van Nederland aan de totale M3-groei in de eurozone maar liefst EUR 61 miljard, terwijl de totale M3 in de eurozone volgens de ECB 'maar' met EUR 88 miljard was gestegen in diezelfde maand! Deze stijging in de Nederlandse M3-cijfers lijkt veroorzaakt te zijn door de uitgifte van schuldpapier (tot 2 jaar) door Nederlandse banken, wat een eenmalig effect lijkt te zijn. Het is daarom volgens NIBC Markets Roundup niet waarschijnlijk dat we een continue sterke toename van de jaargroei van de M3 in de eurozone gaan zien op de korte termijn, aangezien de sprong in augustus verband lijkt te houden met een eenmalig effect in de Nederlandse M3, terwijl de economische groeivooruitzichten zwak zijn. In focus deze week: Een mogelijke uitbreiding van kwantitatieve verruiming en een mogelijke handelsoorlog domineert het sentiment. - Vergaderingen ECB en BoE (donderdag) - Arbeidsmarktrapport VS (vrijdag)