Dat was eergisteren te merken aan de tegenvallende cijfers van de ISM Manufacturing index over de maand november.

Die daalde onverwacht van 51,7 naar 49,5. De markt had verwacht dat de index boven de 50 zou blijven op 51,4. De index is echter al een tijdje volatiel.

Het cijfer was juist de afgelopen twee maanden weer boven de 50 uitgekomen nadat het vanaf juni tot en met augustus net onder de 50 lag. Een cijfer onder de 50 duidt op krimp.

De index voor nieuwe orders daalde met 3,9 punten naar 50,3. In het persbericht schreef het institute voor supply management dat de respondenten wijzen op een voortdurende afzwakking van de vraag in de tweede helft van het jaar.

Moeizame onderhandelingen

Daarnaast spreken zij hun zorg uit over hoe en wanneer de fiscale klip wordt opgelost. De onderhandelingen over die fiscale klip verlopen uiterst moeizaam.

De republikeinen maakten eergisteren een tegenvoorstel voor het budget en stelden voor 800 miljard dollar aan belastingverhogingen voor.

Dat is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de helft van wat de democraten hadden aangegeven.

Het bod werd direct afgewezen door het Witte Huis, maar volgens de Wall Street Journal was het wel het meest gedetailleerde voorstel van de republikeinen dat tot nu toe naar buiten is gekomen.

De krant stelt dat officials verwachten de president en de leiders van het congres eind deze week weer gaan overleggen.

Dat was eergisteren te merken aan de tegenvallende cijfers van de ISM Manufacturing index over de maand november. Die daalde onverwacht van 51,7 naar 49,5. De markt had verwacht dat de index boven de 50 zou blijven op 51,4. De index is echter al een tijdje volatiel. Het cijfer was juist de afgelopen twee maanden weer boven de 50 uitgekomen nadat het vanaf juni tot en met augustus net onder de 50 lag. Een cijfer onder de 50 duidt op krimp. De index voor nieuwe orders daalde met 3,9 punten naar 50,3. In het persbericht schreef het institute voor supply management dat de respondenten wijzen op een voortdurende afzwakking van de vraag in de tweede helft van het jaar. Moeizame onderhandelingen Daarnaast spreken zij hun zorg uit over hoe en wanneer de fiscale klip wordt opgelost. De onderhandelingen over die fiscale klip verlopen uiterst moeizaam. De republikeinen maakten eergisteren een tegenvoorstel voor het budget en stelden voor 800 miljard dollar aan belastingverhogingen voor. Dat is volgens Theodoor Gilissen Bankiers de helft van wat de democraten hadden aangegeven. Het bod werd direct afgewezen door het Witte Huis, maar volgens de Wall Street Journal was het wel het meest gedetailleerde voorstel van de republikeinen dat tot nu toe naar buiten is gekomen. De krant stelt dat officials verwachten de president en de leiders van het congres eind deze week weer gaan overleggen.