De Consumer Price Inflation kwam uit op 2,90% en dat ligt ruimschoots boven de doelstelling van 2% voor de inflatie die de Bank of Japan als doel heeft vooropgesteld. Het gejuich over de Japanse inflatiecijfers is echter alleszins voorbarig, ook al zal Japan zelf waarschijnlijk het voorbeeld van de regio Tokio volgen.

Er is natuurlijk het effect van het verhoging van de BTW, waardoor het inflatiebeeld in Japan op een kunstmatige manier beïnvloed wordt. Daarnaast was ook de vergelijkingsbasis ten opzichte van vorig jaar vrij gunstig. Toch dreigt Abenomics te mislukken, want de Japanse economie raakt maar niet uit het moeras. In het ergste geval kan Japan met stagflatie bedreigd worden.

De Consumer Price Inflation kwam uit op 2,90% en dat ligt ruimschoots boven de doelstelling van 2% voor de inflatie die de Bank of Japan als doel heeft vooropgesteld. Het gejuich over de Japanse inflatiecijfers is echter alleszins voorbarig, ook al zal Japan zelf waarschijnlijk het voorbeeld van de regio Tokio volgen. Er is natuurlijk het effect van het verhoging van de BTW, waardoor het inflatiebeeld in Japan op een kunstmatige manier beïnvloed wordt. Daarnaast was ook de vergelijkingsbasis ten opzichte van vorig jaar vrij gunstig. Toch dreigt Abenomics te mislukken, want de Japanse economie raakt maar niet uit het moeras. In het ergste geval kan Japan met stagflatie bedreigd worden.