Spreads van 5% (Portugal), 7% (Ierland) en 11% (Griekenland) in vergelijking met de Duitse staatsobligaties zijn volgens El-Erian niet lang houdbaar. Hoe langer de rente hoog blijft, hoe minder er nog geïnvesteerd gaat worden.

Zonder tijdig ingrijpen zal de werkloosheid toenemen, met mogelijke sociale onrust tot gevolg. De belastinginkomsten zouden afnemen op een moment dat de druk op begroting al enorm was toegenomen.

Institutionele beleggers zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen zouden geconfronteerd worden met grote verliezen. Zij zouden het risico lopen met downgradings geconfronteerd te worden.

Spreads van 5% (Portugal), 7% (Ierland) en 11% (Griekenland) in vergelijking met de Duitse staatsobligaties zijn volgens El-Erian niet lang houdbaar. Hoe langer de rente hoog blijft, hoe minder er nog geïnvesteerd gaat worden. Zonder tijdig ingrijpen zal de werkloosheid toenemen, met mogelijke sociale onrust tot gevolg. De belastinginkomsten zouden afnemen op een moment dat de druk op begroting al enorm was toegenomen. Institutionele beleggers zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen zouden geconfronteerd worden met grote verliezen. Zij zouden het risico lopen met downgradings geconfronteerd te worden.