Geert Van Herck ((Leleux Associated Brokers): "Een klein rekensommetje leert dat de Gentse groep ruwweg 7 jaar verder kan zonder winst te maken. Want vorig jaar bedroeg de netto cash burn 21 miljoen €. Maar zover zal het niet komen. Immers, het opgehaalde geld zal volgens het management aangewend worden om de lopende onderzoekprogramma's te versterken en verder te investeren in de samenwerking met de farmaceutische partners."

Deze partners zijn geen kleine vissen, want Ablynx kan op de interesse (en gelden) rekenen van o.a. Pfizer, Novartis en Merck-Serono. Hierdoor erkennen deze farmareuzen de interessante know how die bij Ablynx aanwezig is.

Van Herck: "Ablynx legt zich met zijn nanolichamen toe op de bestrijding van een hele reeks ziekten. Als eerste toepassing staat een behandeling tegen trombose op de agenda. Dit is een programma dat Ablynx voor eigen rekening uitvoert. Het is tevens één van de twee programma's die het verst staan : fase II is bereikt. Hierna volgt nog een laatste test in fase III alvorens de procedure tot registratie begint. Een ruwe prognose van het management schat het marktpotentieel van dit anti-trombosegeneesmiddel op 600 miljoen € met een vooropgestelde lancering in 2016." Eveneens in fase II is het onderzoeksprogramma met Pfizer (geneesmiddelen voor de behandeling van psioriasis en artritis, potentieel aan 212 miljoen $ mijlpaalbetalingen en royalties). Van Herck: "Het mag duidelijk zijn : een belegging in deze biotechbedrijven is nu een toegangsticket kopen voor grote toekomstige kasstromen. Naast het grote marktpotentieel van de geneesmiddelen-in-onderzoek bestaat de kans dat er een overname door een grote farmaspeler komt. Want het probleem waarmee de farmareuzen geconfronteerd worden is bekend : de afloop van patenten op succesvolle geneesmiddelen brengt de omzetgroei in gevaar. En om dit omzetverlies te compenseren, richten farmabedrijven hun blik op biotechbedrijven met een interessante pijplijn aan nieuwe producten."

Een overname behoort dus tot de mogelijkheden. Van Herck: "Maar de kansen lijken met de nieuwe kapitaaloperatie afgenomen te zijn. En het feit dat Ablynx met een ganse waaier bedrijven partnerschappen heeft lopen, vermindert de overnamekans eveneens. Eén van de partners zal het niet aangenaam vinden dat een overnemer inzage krijgt in de stand van zaken van zijn onderzoeksprogramma met Ablynx. Neen, wie in Ablynx belegt, gelooft in de positieve uitkomst van de brede portefeuille van lopende onderzoeksprogramma's. De samenwerking die grote farmareuzen met Ablynx aangingen, is in ieder geval een teken van vertrouwen in het kunnen van Ablynx. Van koerszwakte kan geprofiteerd worden om een positie in dit aandeel op te bouwen."

Geert Van Herck ((Leleux Associated Brokers): "Een klein rekensommetje leert dat de Gentse groep ruwweg 7 jaar verder kan zonder winst te maken. Want vorig jaar bedroeg de netto cash burn 21 miljoen €. Maar zover zal het niet komen. Immers, het opgehaalde geld zal volgens het management aangewend worden om de lopende onderzoekprogramma's te versterken en verder te investeren in de samenwerking met de farmaceutische partners." Deze partners zijn geen kleine vissen, want Ablynx kan op de interesse (en gelden) rekenen van o.a. Pfizer, Novartis en Merck-Serono. Hierdoor erkennen deze farmareuzen de interessante know how die bij Ablynx aanwezig is. Van Herck: "Ablynx legt zich met zijn nanolichamen toe op de bestrijding van een hele reeks ziekten. Als eerste toepassing staat een behandeling tegen trombose op de agenda. Dit is een programma dat Ablynx voor eigen rekening uitvoert. Het is tevens één van de twee programma's die het verst staan : fase II is bereikt. Hierna volgt nog een laatste test in fase III alvorens de procedure tot registratie begint. Een ruwe prognose van het management schat het marktpotentieel van dit anti-trombosegeneesmiddel op 600 miljoen € met een vooropgestelde lancering in 2016." Eveneens in fase II is het onderzoeksprogramma met Pfizer (geneesmiddelen voor de behandeling van psioriasis en artritis, potentieel aan 212 miljoen $ mijlpaalbetalingen en royalties). Van Herck: "Het mag duidelijk zijn : een belegging in deze biotechbedrijven is nu een toegangsticket kopen voor grote toekomstige kasstromen. Naast het grote marktpotentieel van de geneesmiddelen-in-onderzoek bestaat de kans dat er een overname door een grote farmaspeler komt. Want het probleem waarmee de farmareuzen geconfronteerd worden is bekend : de afloop van patenten op succesvolle geneesmiddelen brengt de omzetgroei in gevaar. En om dit omzetverlies te compenseren, richten farmabedrijven hun blik op biotechbedrijven met een interessante pijplijn aan nieuwe producten." Een overname behoort dus tot de mogelijkheden. Van Herck: "Maar de kansen lijken met de nieuwe kapitaaloperatie afgenomen te zijn. En het feit dat Ablynx met een ganse waaier bedrijven partnerschappen heeft lopen, vermindert de overnamekans eveneens. Eén van de partners zal het niet aangenaam vinden dat een overnemer inzage krijgt in de stand van zaken van zijn onderzoeksprogramma met Ablynx. Neen, wie in Ablynx belegt, gelooft in de positieve uitkomst van de brede portefeuille van lopende onderzoeksprogramma's. De samenwerking die grote farmareuzen met Ablynx aangingen, is in ieder geval een teken van vertrouwen in het kunnen van Ablynx. Van koerszwakte kan geprofiteerd worden om een positie in dit aandeel op te bouwen."