Geert Van Herck (Leleux AB): "Want een hoge olieprijs is de beste stimulans om te investeren in alternatieve energie (zoals wind- of zonne-energie). Helaas is het tegenovergestelde waar te nemen. Wat is de reden waarom de aandelen uit de zonne-energiesector zo slecht presteren in een klimaat van exploderende olieprijzen ?"

Het antwoord is Italië. Het land aan de Middellandse zee kende de afgelopen maanden een enorme toename van het aantal nieuwe zonneenergiecentrales. Want de Italiaanse regering beloofde grote subsidies voor de bouw van deze centrales. Maar de bouwwoede brengt de begroting in gevaar en de regering besliste de subsidiekraan wat dichter te draaien. Dit gebeurde eerder reeds in Duitsland, de belangrijkste markt voor de producenten van zonne-energiecentrales.

Geert Van Herck (Leleux AB): "Kortom, de schuldencrisis en de daarmee gepaard gaande budgettaire orthodoxie maakt onverwachte slachtoffers. Althans op korte termijn. Ondanks deze daling blijft het langetermijnpotentieel overeind. Maar het zal van de beleggers nog wat geduld vergen tot het consolidatiepatroon (ook hier groeit de kans op een driehoeksformatie) volledig is en de stijgende trend zich kan verderzetten. Een stijging boven 13 dollar is een koopsignaal, opbouwen doen we in de zone 10,50 - 11 dollar."

Geert Van Herck (Leleux AB): "Want een hoge olieprijs is de beste stimulans om te investeren in alternatieve energie (zoals wind- of zonne-energie). Helaas is het tegenovergestelde waar te nemen. Wat is de reden waarom de aandelen uit de zonne-energiesector zo slecht presteren in een klimaat van exploderende olieprijzen ?" Het antwoord is Italië. Het land aan de Middellandse zee kende de afgelopen maanden een enorme toename van het aantal nieuwe zonneenergiecentrales. Want de Italiaanse regering beloofde grote subsidies voor de bouw van deze centrales. Maar de bouwwoede brengt de begroting in gevaar en de regering besliste de subsidiekraan wat dichter te draaien. Dit gebeurde eerder reeds in Duitsland, de belangrijkste markt voor de producenten van zonne-energiecentrales. Geert Van Herck (Leleux AB): "Kortom, de schuldencrisis en de daarmee gepaard gaande budgettaire orthodoxie maakt onverwachte slachtoffers. Althans op korte termijn. Ondanks deze daling blijft het langetermijnpotentieel overeind. Maar het zal van de beleggers nog wat geduld vergen tot het consolidatiepatroon (ook hier groeit de kans op een driehoeksformatie) volledig is en de stijgende trend zich kan verderzetten. Een stijging boven 13 dollar is een koopsignaal, opbouwen doen we in de zone 10,50 - 11 dollar."