Men is tegen een verlaging van de munt om binnenlandse redenen maar voegt er direct aan toe dat Japan een speciaal geval is.

Immers de maatregelen van de Japanse regering zijn om deflatie te beteugelen en niet om de munt lager te krijgen. Zoals een commentator cynisch stelde afgelopen zondag "het is echt waar".

Want het is natuurlijk onzinnig om te veronderstellen dat de Japan niet als doel heeft de yen naar beneden te krijgen.

Immers dat zorgt voor een betere exportsituatie en dus voor uiteindelijk economische groei.

Maar dat de G-7 dit niet zo wil noemen komt omdat men het woord "valuta oorlog" niet in de mond wil nemen.

Maar dat is er, gezien de 513 renteverlagingen, wel degelijk aan de gang.

Echter omdat wereldwijd iedereen aan het verlagen is ontstaat er niet een voordeel ten opzichte van een ander land. Maar als we van een verliezer moeten spreken is dat wel China.

De koers van de renminbi is een van de sterkste de afgelopen jaren.

Maar daar hebben weinig monetaire autoriteiten moeite mee. Immers in de afgelopen jaren is de munt door de Chinese regering bewust laag gehouden. Dat hier nu verandering in optreedt is niet meer dan normaal.

Men is tegen een verlaging van de munt om binnenlandse redenen maar voegt er direct aan toe dat Japan een speciaal geval is. Immers de maatregelen van de Japanse regering zijn om deflatie te beteugelen en niet om de munt lager te krijgen. Zoals een commentator cynisch stelde afgelopen zondag "het is echt waar". Want het is natuurlijk onzinnig om te veronderstellen dat de Japan niet als doel heeft de yen naar beneden te krijgen. Immers dat zorgt voor een betere exportsituatie en dus voor uiteindelijk economische groei. Maar dat de G-7 dit niet zo wil noemen komt omdat men het woord "valuta oorlog" niet in de mond wil nemen. Maar dat is er, gezien de 513 renteverlagingen, wel degelijk aan de gang. Echter omdat wereldwijd iedereen aan het verlagen is ontstaat er niet een voordeel ten opzichte van een ander land. Maar als we van een verliezer moeten spreken is dat wel China. De koers van de renminbi is een van de sterkste de afgelopen jaren. Maar daar hebben weinig monetaire autoriteiten moeite mee. Immers in de afgelopen jaren is de munt door de Chinese regering bewust laag gehouden. Dat hier nu verandering in optreedt is niet meer dan normaal.