Maar er is nu eenmaal geen weg terug: wanneer landen als Spanje uit de eurozone zouden stappen, dan zou dat een ongeëvenaarde klap toebrengen aan het Europese economische en financiële bestel met onbekende gevolgen.

Het meest waarschijnlijke resultaat zal een hyperinflatie zijn, waarbij in één klap de pensioentegoeden en de meest spaardeposito's in een dergelijk land zouden worden weggeveegd.

Wie overigens gelooft dat een zware devaluatie van een nieuw ingevoerde locale munt de competitiviteit kan herstellen, kan best even de recente evolutie in Argentinië onder de loep nemen met een obstinate terugkeer van hogere inflatie (zeg maar: inefficiëntie) nadat een eerste golf van hyperinflatie al verregaande ravage had aangericht.

Maar er is nu eenmaal geen weg terug: wanneer landen als Spanje uit de eurozone zouden stappen, dan zou dat een ongeëvenaarde klap toebrengen aan het Europese economische en financiële bestel met onbekende gevolgen. Het meest waarschijnlijke resultaat zal een hyperinflatie zijn, waarbij in één klap de pensioentegoeden en de meest spaardeposito's in een dergelijk land zouden worden weggeveegd. Wie overigens gelooft dat een zware devaluatie van een nieuw ingevoerde locale munt de competitiviteit kan herstellen, kan best even de recente evolutie in Argentinië onder de loep nemen met een obstinate terugkeer van hogere inflatie (zeg maar: inefficiëntie) nadat een eerste golf van hyperinflatie al verregaande ravage had aangericht.