IJsland kende geen genade voor aandeelhouders en spaarders en de buitenlandse tegoeden bij banken werden bevroren. Door de faillissementen van banken leden schuldeisers zo'n $ 85 mrd verlies.

IJsland is met het VK en Nederland in onderhandeling over een eventuele terugbetalingsregeling. Het land heeft nog net een investment grade beoordeling, dus op de grens van obligaties met een hoge kwaliteit en obligaties met een hoge kans op wantbetalingen.

Ierland kiest bewust voor handhaving in de eurozone en voor bescherming van spaarders en obligatiehouders. De grotere omvang van Ierland qua economie en banken maakt volgens Theodoor Gilissen Bankiers een IJslandscenario niet wenselijk.

De balansen van Ierse banken bedragen al $ 1300 mrd. Europese banken hadden medio 2010 zo'n € 509 mrd aan leningen uitstaan in Ierland versus € 12 mrd in IJsland.

Bovendien zou een Ierse betalingsregeling de euro en de unie onder druk zetten. De keuze voor steun vanuit het IMF en de Unie is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dan ook een betere oplossing.

IJsland kende geen genade voor aandeelhouders en spaarders en de buitenlandse tegoeden bij banken werden bevroren. Door de faillissementen van banken leden schuldeisers zo'n $ 85 mrd verlies. IJsland is met het VK en Nederland in onderhandeling over een eventuele terugbetalingsregeling. Het land heeft nog net een investment grade beoordeling, dus op de grens van obligaties met een hoge kwaliteit en obligaties met een hoge kans op wantbetalingen. Ierland kiest bewust voor handhaving in de eurozone en voor bescherming van spaarders en obligatiehouders. De grotere omvang van Ierland qua economie en banken maakt volgens Theodoor Gilissen Bankiers een IJslandscenario niet wenselijk. De balansen van Ierse banken bedragen al $ 1300 mrd. Europese banken hadden medio 2010 zo'n € 509 mrd aan leningen uitstaan in Ierland versus € 12 mrd in IJsland. Bovendien zou een Ierse betalingsregeling de euro en de unie onder druk zetten. De keuze voor steun vanuit het IMF en de Unie is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dan ook een betere oplossing.