Zijn verdere commentaar was volgens Theodoor Gilissen Bankiers voornamelijk een herhaling van zetten. Over het OMT programma (Outright Monetary Transactions) herhaalde hij dat de Spaanse regering aan zet is om eerst steun aan te vragen. Afschrijving op Griekse obligaties in het bezit van de ECB is niet aan de orde, zo zei Draghi.

De winst op deze posities, die buiten de schuldenruil zijn gehouden, wordt verdeeld onder de nationale overheden zoals eerder al is afgesproken. Die kunnen volgens Theodoor Gilissen Bankiers beslissen om de winst door te schuiven als verlichting voor de Grieken.

Als positieve ontwikkelingen na de aankondiging van het OMT noemde hij onder andere dat Amerikaanse geldmarktfondsen weer meer in Europa beleggen en dat perifere bedrijven beter toegang hebben tot de kapitaalmarkt.

Geen besluit vandaag over steun aan Griekenland

Een besluit over steun aan de Grieken zal naar verluidt niet maandag worden genomen bij een vergadering van ministers van Financiën, zoals eerder het plan was, maar pas eind november.

De meningen over hoe Griekenland geholpen moet worden en de manier waarop de schuld kan worden teruggebracht zijn nog teveel verdeeld.

Het gaat hier volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral om de vraag of nationale overheden bereid zijn een deel van hun schuld aan Griekenland af te schrijven.

Deze week vrijdag loopt een kortlopende Griekse obligatie af ter waarde van Eur 4 mrd. De ECB lijkt bereid de liquiditeitssteun die de Griekse centrale bank verleent aan Griekse banken langer goed te keuren.

Dit maakt het mogelijk dat de aflopende obligatie, die vooral in bezit is van Griekse banken, doorgerold kan worden.

De stemming op de perifere obligatiemarkten blijft bedrukt. De 10-jaars Spaanse risicoopslag liep ca 18 bps op naar 448 bps bij een bijbehorend renteniveau van 5,85%.

Het land haalde met Eur 4,76 mrd wel meer op dan de beoogde Eur 4,5 mrd, maar vooral plaatsing van de nieuwe 5-jaars lening was volgens Theodoor Gilissen Bankiers moeizaam. Duitse obligaties profiteren; de 10-jaars rente is gedaald naar 1,35% naar het laagste niveau sinds begin september.

Zijn verdere commentaar was volgens Theodoor Gilissen Bankiers voornamelijk een herhaling van zetten. Over het OMT programma (Outright Monetary Transactions) herhaalde hij dat de Spaanse regering aan zet is om eerst steun aan te vragen. Afschrijving op Griekse obligaties in het bezit van de ECB is niet aan de orde, zo zei Draghi. De winst op deze posities, die buiten de schuldenruil zijn gehouden, wordt verdeeld onder de nationale overheden zoals eerder al is afgesproken. Die kunnen volgens Theodoor Gilissen Bankiers beslissen om de winst door te schuiven als verlichting voor de Grieken. Als positieve ontwikkelingen na de aankondiging van het OMT noemde hij onder andere dat Amerikaanse geldmarktfondsen weer meer in Europa beleggen en dat perifere bedrijven beter toegang hebben tot de kapitaalmarkt. Geen besluit vandaag over steun aan Griekenland Een besluit over steun aan de Grieken zal naar verluidt niet maandag worden genomen bij een vergadering van ministers van Financiën, zoals eerder het plan was, maar pas eind november. De meningen over hoe Griekenland geholpen moet worden en de manier waarop de schuld kan worden teruggebracht zijn nog teveel verdeeld. Het gaat hier volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral om de vraag of nationale overheden bereid zijn een deel van hun schuld aan Griekenland af te schrijven. Deze week vrijdag loopt een kortlopende Griekse obligatie af ter waarde van Eur 4 mrd. De ECB lijkt bereid de liquiditeitssteun die de Griekse centrale bank verleent aan Griekse banken langer goed te keuren. Dit maakt het mogelijk dat de aflopende obligatie, die vooral in bezit is van Griekse banken, doorgerold kan worden. De stemming op de perifere obligatiemarkten blijft bedrukt. De 10-jaars Spaanse risicoopslag liep ca 18 bps op naar 448 bps bij een bijbehorend renteniveau van 5,85%. Het land haalde met Eur 4,76 mrd wel meer op dan de beoogde Eur 4,5 mrd, maar vooral plaatsing van de nieuwe 5-jaars lening was volgens Theodoor Gilissen Bankiers moeizaam. Duitse obligaties profiteren; de 10-jaars rente is gedaald naar 1,35% naar het laagste niveau sinds begin september.