Naar verwachting is de trend in deze data negatief. Voor Europa zijn de PMI en IFO de belangrijkste indicatoren van deze week, naast de rentebesluiten in Hongarije, Polen en Tsjechië.

De noodkredieten van de EU aan lidstaten die buiten de eurozone vallen zijn verdubbeld tot EUR 50 mld. Veel Oost-Europese lidstaten kampen met begrotingstekorten, schulden in vreemde valuta, sterk gedaalde valutakoersen en tekorten op de lopende rekening.

Doordat veel Europese ondernemingen een belangrijk deel van de omzet in deze landen behalen en Europese banken grote posities in deze landen hebben, zijn de ontwikkelingen van belang voor de vooruitzichten van de Eurozone.

Van Hongarije en Tsjechië verwacht Theodoor Gilissen Bankiers dat de rente niet verder verlaagd wordt. Hongarije heeft weliswaar een hoog tarief van 9,5%, maar de zwakte van de munt en het gebrek aan financiële stabiliteit kunnen voor terughoudendheid bij de Hongaarse centrale bank zorgen.

Tsjechië hanteert al een laag tarief van 1,75% en zal het recente herstel van de munt niet op het spel willen zetten. Polen kan de rente verder verlagen vanaf de huidige 4%, ondanks dat de zloty de laatste maanden veel aan waarde heeft in moeten leveren en daarmee de inflatie kan aanwakkeren.

Naar verwachting is de trend in deze data negatief. Voor Europa zijn de PMI en IFO de belangrijkste indicatoren van deze week, naast de rentebesluiten in Hongarije, Polen en Tsjechië. De noodkredieten van de EU aan lidstaten die buiten de eurozone vallen zijn verdubbeld tot EUR 50 mld. Veel Oost-Europese lidstaten kampen met begrotingstekorten, schulden in vreemde valuta, sterk gedaalde valutakoersen en tekorten op de lopende rekening. Doordat veel Europese ondernemingen een belangrijk deel van de omzet in deze landen behalen en Europese banken grote posities in deze landen hebben, zijn de ontwikkelingen van belang voor de vooruitzichten van de Eurozone.Van Hongarije en Tsjechië verwacht Theodoor Gilissen Bankiers dat de rente niet verder verlaagd wordt. Hongarije heeft weliswaar een hoog tarief van 9,5%, maar de zwakte van de munt en het gebrek aan financiële stabiliteit kunnen voor terughoudendheid bij de Hongaarse centrale bank zorgen.Tsjechië hanteert al een laag tarief van 1,75% en zal het recente herstel van de munt niet op het spel willen zetten. Polen kan de rente verder verlagen vanaf de huidige 4%, ondanks dat de zloty de laatste maanden veel aan waarde heeft in moeten leveren en daarmee de inflatie kan aanwakkeren.