En als er dan toch een is, dan is het Gert De Mesure (Demes Invest) moeilijk om aan papier te geraken. Niet getreurd, want er zijn meer dan voldoende alternatieven op de Duitse markt, de nieuwe emissies volgen er elkaar in snel tempo op.

Brutorendementen van 6,50% tot 8,50% zijn meer de norm dan de uitzondering. Dat dergelijke rendementen met een zeker risico gepaard gaan, zal niemand verbazen. Een grondige kredietanalyse dringt zich dus op.

Soms is die analyse heel snel gemaakt. Zo lanceerde het Duitse Alno (welbekend van de keukens) een obligatie op 5 jaar met een rente van 8,5%.

Een blik op de resultaten van de laatste jaren (steeds werd een verlies geboekt) was voldoende om af te haken en niet verder te analyseren.

De Oostenrijkse IT-dienstverlener S&T Gruppe is dan weer een aantrekkelijker verhaal qua solvabiliteit en risico. Deze groep (derde grootste IT-groep in Centraal- en Oost-Europa) lanceerde eerder deze maand een obligatie op 5 jaar met een coupon van 7,25%.

S&T kende de voorbije jaren een heel sterke groei door diverse overnames en de fusie met een andere groep en heeft t.o.v. zijn EBITDA een beperkte schuld.

Kijken we naar de analistenverwachtingen voor de volgende jaren, dan zien we dat binnen 3 jaar een netto cash positie verwacht wordt, wat het risico van deze obligatie sterk beperkt.

Niet alleen zijn er in Duitsland regelmatig nieuwe obligatie-emissies, ook bestaande emissies worden er vlot verhandeld en zijn heel liquide.

Een voorbeeld hiervan is de obligatie op vijf jaar, uitgegeven in 2012 met een coupon van 7,25%, van Mox Telecom (koers ongeveer 98,50%).

Mox Telecom is een aanbieder van voorafbetaalde betaalkaarten die het heel goed doet in de V.S. en die via zijn dochter Mox Deals e-commerce technologie levert. De snelle en rendabele groei zorgt ook hier voor een goede solvabiliteit en dus laag risico.

Een laatste voorbeeld is de obligatie van Enterprise Holding, uitgegeven in 2012 met een looptijd van 5 jaar, een coupon van 7% en een aankoopprijs van ongeveer 102,6%.

Enterprise Holding is een in Gibraltar gevestigde nicheverzekeraar actief in Europa. Zij biedt financiële instellingen private-label verzekeringen aan die ze onder hun naam kunnen commercialiseren. Ook hier evolueren de winstcijfers heel gunstig en is het risico beperkt.

En als er dan toch een is, dan is het Gert De Mesure (Demes Invest) moeilijk om aan papier te geraken. Niet getreurd, want er zijn meer dan voldoende alternatieven op de Duitse markt, de nieuwe emissies volgen er elkaar in snel tempo op. Brutorendementen van 6,50% tot 8,50% zijn meer de norm dan de uitzondering. Dat dergelijke rendementen met een zeker risico gepaard gaan, zal niemand verbazen. Een grondige kredietanalyse dringt zich dus op. Soms is die analyse heel snel gemaakt. Zo lanceerde het Duitse Alno (welbekend van de keukens) een obligatie op 5 jaar met een rente van 8,5%. Een blik op de resultaten van de laatste jaren (steeds werd een verlies geboekt) was voldoende om af te haken en niet verder te analyseren. De Oostenrijkse IT-dienstverlener S&T Gruppe is dan weer een aantrekkelijker verhaal qua solvabiliteit en risico. Deze groep (derde grootste IT-groep in Centraal- en Oost-Europa) lanceerde eerder deze maand een obligatie op 5 jaar met een coupon van 7,25%. S&T kende de voorbije jaren een heel sterke groei door diverse overnames en de fusie met een andere groep en heeft t.o.v. zijn EBITDA een beperkte schuld. Kijken we naar de analistenverwachtingen voor de volgende jaren, dan zien we dat binnen 3 jaar een netto cash positie verwacht wordt, wat het risico van deze obligatie sterk beperkt. Niet alleen zijn er in Duitsland regelmatig nieuwe obligatie-emissies, ook bestaande emissies worden er vlot verhandeld en zijn heel liquide. Een voorbeeld hiervan is de obligatie op vijf jaar, uitgegeven in 2012 met een coupon van 7,25%, van Mox Telecom (koers ongeveer 98,50%). Mox Telecom is een aanbieder van voorafbetaalde betaalkaarten die het heel goed doet in de V.S. en die via zijn dochter Mox Deals e-commerce technologie levert. De snelle en rendabele groei zorgt ook hier voor een goede solvabiliteit en dus laag risico. Een laatste voorbeeld is de obligatie van Enterprise Holding, uitgegeven in 2012 met een looptijd van 5 jaar, een coupon van 7% en een aankoopprijs van ongeveer 102,6%. Enterprise Holding is een in Gibraltar gevestigde nicheverzekeraar actief in Europa. Zij biedt financiële instellingen private-label verzekeringen aan die ze onder hun naam kunnen commercialiseren. Ook hier evolueren de winstcijfers heel gunstig en is het risico beperkt.