Er is echter het risico dat nogal wat bedrijven als gevolg van de economische crisis de boeken moeten neerleggen, waardoor kredieten niet worden terugbetaald. Dit kan de banken nogmaals hard treffen. Meest kwetsbaar zijn die banken die een grote blootstelling hebben aan de nog altijd te duur geprijsde huizenmarkt of aan bedrijfsleningen.

Dat betekent dat de banken ook dit jaar hun kapitaal gaan willen optrekken. Er is een duidelijke trend richting hogere kapitaalratio's merkbaar bij de Europese banken. De gemiddelde Tier 1 ratio van de banken uit het universum van Bank Degroof zal vermoedelijk stijgen van 8,10% in 2006 naar 8,90% in 2010.

Hoe dan ook gaan de marktomstandigheden moeilijk blijven. Dit jaar zal volgens Bank Degroof alleszins geen verbetering brengen voor de banken. Deleveraging - het afbouwen van de schulden - zal wereldwijd het sleutelthema voor de banksector worden.

De conclusie kan dan ook kort zijn: de banken staan op de beurs goedkoop gewaardeerd, maar van koopkansen is toch geen sprake. De winstgevendheid van de banken gaat niet terugkeren tot pre-crisis niveaus en dus biedt het verleden geen betrouwbaar ijkpunt.

Er is echter het risico dat nogal wat bedrijven als gevolg van de economische crisis de boeken moeten neerleggen, waardoor kredieten niet worden terugbetaald. Dit kan de banken nogmaals hard treffen. Meest kwetsbaar zijn die banken die een grote blootstelling hebben aan de nog altijd te duur geprijsde huizenmarkt of aan bedrijfsleningen. Dat betekent dat de banken ook dit jaar hun kapitaal gaan willen optrekken. Er is een duidelijke trend richting hogere kapitaalratio's merkbaar bij de Europese banken. De gemiddelde Tier 1 ratio van de banken uit het universum van Bank Degroof zal vermoedelijk stijgen van 8,10% in 2006 naar 8,90% in 2010. Hoe dan ook gaan de marktomstandigheden moeilijk blijven. Dit jaar zal volgens Bank Degroof alleszins geen verbetering brengen voor de banken. Deleveraging - het afbouwen van de schulden - zal wereldwijd het sleutelthema voor de banksector worden. De conclusie kan dan ook kort zijn: de banken staan op de beurs goedkoop gewaardeerd, maar van koopkansen is toch geen sprake. De winstgevendheid van de banken gaat niet terugkeren tot pre-crisis niveaus en dus biedt het verleden geen betrouwbaar ijkpunt.