Volgens hoofdeconoom Mark Cliffe van ING heeft geen enkel land heeft meer geprofiteerd van de eurozone dan Nederland, zodat de voordelen duidelijk zwaarder doorwegen dan de nadelen. Cliffe bekeek de situatie over de afgelopen 20 jaar en had daarbij ook oog voor de Europese interne markt.

In 2010 exporteerde Nederland 244 miljard euro naar de andere landen van de eurozone. Dat bedrag stemt overeen met ongeveer de helft van de BBP van het land.

Dat betekent dat het belang van de euro voor Nederland moeilijk onderschat kan worden.

Implosie eurozone zou ramp voor Nederland worden

De conclusie die Cliffe trekt, is dan ook duidelijk. Geen enkel ander land in de eurozone zou zo hard worden geraakt als Nederland wanneer de eurozone zou imploderen.

Daarom is het in belang van alle Nederlanders dat de eurozone wordt overeind gehouden.

Het debat over de eurozone is in Nederland in de afgelopen maanden sterk opgelaaid. Dat klinkt enigszins verbazingwekkend, want tot pakweg het einde van de jaren 90 was het land één van de sterkste voorstanders van Europese integratie. Dit beeld werd recent enigszins doorprikt.

Volgens hoofdeconoom Mark Cliffe van ING heeft geen enkel land heeft meer geprofiteerd van de eurozone dan Nederland, zodat de voordelen duidelijk zwaarder doorwegen dan de nadelen. Cliffe bekeek de situatie over de afgelopen 20 jaar en had daarbij ook oog voor de Europese interne markt. In 2010 exporteerde Nederland 244 miljard euro naar de andere landen van de eurozone. Dat bedrag stemt overeen met ongeveer de helft van de BBP van het land. Dat betekent dat het belang van de euro voor Nederland moeilijk onderschat kan worden. Implosie eurozone zou ramp voor Nederland wordenDe conclusie die Cliffe trekt, is dan ook duidelijk. Geen enkel ander land in de eurozone zou zo hard worden geraakt als Nederland wanneer de eurozone zou imploderen. Daarom is het in belang van alle Nederlanders dat de eurozone wordt overeind gehouden. Het debat over de eurozone is in Nederland in de afgelopen maanden sterk opgelaaid. Dat klinkt enigszins verbazingwekkend, want tot pakweg het einde van de jaren 90 was het land één van de sterkste voorstanders van Europese integratie. Dit beeld werd recent enigszins doorprikt.