De contante koers sloot vrijdag op 2475. Een verschil van 19%. Een dergelijk groot verschil is in de afgelopen 5 jaar niet voorgekomen. Reden volgens sommige technisch analisten tot een koersreactie.

Een koersreactie van 10% brengt overigens het technische plaatje niet in gevaar. Overigens als we "filteren" voor de overdreven paniekreactie in februari/maart dan is het verschil tussen het 200 daags gemiddelde en de actuele koers niet zo groot.

Wilfried Steentjes kan de vraag wanneer er een reactie komt ook omkeren. Waarom zou er een reactie komen? Een van de grote schuldigen voor de paniekerige markt van een jaar geleden worden hedgefunds genoemd. Zij mochten zelfs niet meer short geven. .

Vele hedgefunds zijn in de crisis ten onder gegaan. Nuchter gesteld dit kunnen geen verkopers meer zijn. Diegenen die hebben overleefd zullen nu voorzichtiger acteren. Oftewel zij hebben hun posities zo afgegrendeld dat ze niet gedwongen worden om te verkopen.

Hetzelfde geldt voor de handelsdesks van banken. Als zij posities mogen aanhouden dan is dat beperkt. Ook pensioenfondsen hebben geen portefeuilles met zware aandelenbelangen. Dus valt hiervandaan ook geen koersdruk te verwachten. Kortom de grote partijen zijn niet direct de verkopers. En als er geen grote verkopers zijn zullen koersen niet dalen.

Natuurlijk, voor de duidelijkheid, is het wat overdreven om alleen maar stijgingen te voorspellen. Een verkeerde verkiezingsuitslag bijvoorbeeld in Duitsland volgende week kan druk op koersen in Europa zetten. Maar Wilfried Steentjes verwacht dat als deze komt hij beperkt en kort zal zijn.

De contante koers sloot vrijdag op 2475. Een verschil van 19%. Een dergelijk groot verschil is in de afgelopen 5 jaar niet voorgekomen. Reden volgens sommige technisch analisten tot een koersreactie. Een koersreactie van 10% brengt overigens het technische plaatje niet in gevaar. Overigens als we "filteren" voor de overdreven paniekreactie in februari/maart dan is het verschil tussen het 200 daags gemiddelde en de actuele koers niet zo groot. Wilfried Steentjes kan de vraag wanneer er een reactie komt ook omkeren. Waarom zou er een reactie komen? Een van de grote schuldigen voor de paniekerige markt van een jaar geleden worden hedgefunds genoemd. Zij mochten zelfs niet meer short geven. . Vele hedgefunds zijn in de crisis ten onder gegaan. Nuchter gesteld dit kunnen geen verkopers meer zijn. Diegenen die hebben overleefd zullen nu voorzichtiger acteren. Oftewel zij hebben hun posities zo afgegrendeld dat ze niet gedwongen worden om te verkopen. Hetzelfde geldt voor de handelsdesks van banken. Als zij posities mogen aanhouden dan is dat beperkt. Ook pensioenfondsen hebben geen portefeuilles met zware aandelenbelangen. Dus valt hiervandaan ook geen koersdruk te verwachten. Kortom de grote partijen zijn niet direct de verkopers. En als er geen grote verkopers zijn zullen koersen niet dalen. Natuurlijk, voor de duidelijkheid, is het wat overdreven om alleen maar stijgingen te voorspellen. Een verkeerde verkiezingsuitslag bijvoorbeeld in Duitsland volgende week kan druk op koersen in Europa zetten. Maar Wilfried Steentjes verwacht dat als deze komt hij beperkt en kort zal zijn.