Desalniettemin zijn de gebeurtenissen die zich de komende dagen zullen ontrollen zeker niet zonder belang. Dat kan je ook zien aan de markten die in "wait and see mode zijn".

De longs en de short willen beide het risico van een negatieve of positieve uitslag niet afwachten en spelen op veilig. Wat verwacht de markt nu van deze top?

Eerst en vooral zou er wat meer duidelijkheid moeten komen omtrent de deal voor de Spaanse banken. Daarover zijn er nog heel wat vragen en de kans is niet denkbeeldig dat er daar wel wat antwoorden op komen.

Ten tweede is er een plan voor de groei. De Europese economie heeft stevig te lijden onder de besparingen en heel wat landen pleiten voor een plan om de groei aan te zwengelen. Normaal gezien zou hier ook wat (positieve) newsflow over moeten komen.

Uitkijken naar de volgende top van de laatste kans?

Maar wat de markt boven alles zou willen is een duidelijkere visie over hoe de eurozone er de komende jaren zal moeten gaan uitzien.

Het is niet realistisch om hierover op zo een korte termijn een duidelijk afgelijnd plan te krijgen. Maar een soort stappenplan, een roadmap zou ook al helpen.

Maar zelfs daarvoor lijkt momenteel het water tussen Duistsland en een aantal andere landen nog zeer diep. Er schijnt een soort consensus te bestaan dat er meer fiscale integratie moet komen, in ruil voor meer controle van Europa over de budgetten van de individuele landen.

Plannen voor een bankunie, eurobonds etc gaan ook allemaal in de richting van meer Europa. Maar voor de individuele landen is het momenteel niet makkelijk om bevoegdheden naar een hoger niveau te schuiven en de verantwoordelijkheid voor de schulden te delen.

Dus dit laatste punt is een beetje waar de top om zal draaien en ook waarop de markt zal focussen. Een goede vooruitgang op het laatste punt eventueel gekoppeld aan acties van de ECB begin juli zou de markt kunnen gerusttellen en ons over de zomer tillen.

Dat wil geenszins zeggen dat alle problemen zouden zijn opgelost. Want implementatie en de structurele problemen aanpakken zal nog steeds geen gezondheidswandeling zijn.

Als de top op niets uitdraait riskeren we weer volatiliteit en nerveusiteit op de markten en een vlucht naar de zogenaamde veilige havens. En dan is het weer uitkijken naar de volgende eurotop van de laatste kans...

Desalniettemin zijn de gebeurtenissen die zich de komende dagen zullen ontrollen zeker niet zonder belang. Dat kan je ook zien aan de markten die in "wait and see mode zijn". De longs en de short willen beide het risico van een negatieve of positieve uitslag niet afwachten en spelen op veilig. Wat verwacht de markt nu van deze top? Eerst en vooral zou er wat meer duidelijkheid moeten komen omtrent de deal voor de Spaanse banken. Daarover zijn er nog heel wat vragen en de kans is niet denkbeeldig dat er daar wel wat antwoorden op komen. Ten tweede is er een plan voor de groei. De Europese economie heeft stevig te lijden onder de besparingen en heel wat landen pleiten voor een plan om de groei aan te zwengelen. Normaal gezien zou hier ook wat (positieve) newsflow over moeten komen. Uitkijken naar de volgende top van de laatste kans? Maar wat de markt boven alles zou willen is een duidelijkere visie over hoe de eurozone er de komende jaren zal moeten gaan uitzien. Het is niet realistisch om hierover op zo een korte termijn een duidelijk afgelijnd plan te krijgen. Maar een soort stappenplan, een roadmap zou ook al helpen. Maar zelfs daarvoor lijkt momenteel het water tussen Duistsland en een aantal andere landen nog zeer diep. Er schijnt een soort consensus te bestaan dat er meer fiscale integratie moet komen, in ruil voor meer controle van Europa over de budgetten van de individuele landen. Plannen voor een bankunie, eurobonds etc gaan ook allemaal in de richting van meer Europa. Maar voor de individuele landen is het momenteel niet makkelijk om bevoegdheden naar een hoger niveau te schuiven en de verantwoordelijkheid voor de schulden te delen. Dus dit laatste punt is een beetje waar de top om zal draaien en ook waarop de markt zal focussen. Een goede vooruitgang op het laatste punt eventueel gekoppeld aan acties van de ECB begin juli zou de markt kunnen gerusttellen en ons over de zomer tillen. Dat wil geenszins zeggen dat alle problemen zouden zijn opgelost. Want implementatie en de structurele problemen aanpakken zal nog steeds geen gezondheidswandeling zijn. Als de top op niets uitdraait riskeren we weer volatiliteit en nerveusiteit op de markten en een vlucht naar de zogenaamde veilige havens. En dan is het weer uitkijken naar de volgende eurotop van de laatste kans...