Tussen eind 2012 en begin 2015 of in iets meer dan 2 jaar tijd is de bekendste graadmeter met betrekking tot de Japanse beurs, de Nikkei-index van afgerond 8000 naar 18.000 punten. Dat is en blijft een spectaculaire stijging van 125%. Weliswaar te relativeren vanuit een lange termijnperspectief. In 1989 bereikte diezelfde Nikkei-index immers een historische piek op 39.000 punten. Dus ondanks de spectaculaire klim van de afgelopen twee jaar staan we nog steeds minder dan helft van het niveau van een ... kwarteeuw geleden.

Grote verdeeldheid

Anderzijds zou men daaruit kunnen besluiten dat er nog flink wat haussepotentieel overblijft. Over de Japanse beurs blijken de westerse analisten overigens het meest oneens te zijn. Grote optimisten staan er tegenover blijvende pessimisten. Degene die op een verdere stijging van de Japanse beurs mikken, wijzen op de nog steeds lage en dus aantrekkelijke waardering van Japanse aandelen, de verwachte groei van de bedrijfsresultaten en de verhoging van de gewichten van aandelen bij de Japanse pensioenfondsen. Degene die niet geloven in de Japanse beurs wijzen op de nog steeds erg slechte fundamentals van de Japanse economie en de dreigende mislukking van de zogenaamde 'Abenomics'.

Eerder Europese aandelen

Abenomics verwijst naar de Japanse eerste minister Shinzo Abe. Hij tracht het land van de rijzende zon af te helpen van chronische depressies en structurele deflatie. Ook onder meer met kwantitatieve versoepeling (QE). Wat de Bank of Japan doet is nog veel straffer dan de Federal Reserve. Die enorme bazooka zorgde voor een vrije val van de yen (JPY). Een heikel punt bleek de verhoging van de consumptiebelasting (btw). De verhoging van 5 naar 8% heeft echter een nieuwe recessie tot gevolg gehad.

De voorbije weken zien we dan ook tekenen van vermoeidheid op de Japanse beurs. De mislukte verhoging van de consumptiebelasting kan een keerpunt zijn en zet aan tot voorzichtigheid. We zouden vandaag onze beleggingspijlen niet op Japan richten. We zien de komende maanden de beurszon eerder onder gaan in Japan. Kies dus niet voor Japanse en ook niet voor Amerikaanse aandelen in 2015! Neem er winst op en kies voor Europese aandelen en selectief voor de opkomende markten!

Tussen eind 2012 en begin 2015 of in iets meer dan 2 jaar tijd is de bekendste graadmeter met betrekking tot de Japanse beurs, de Nikkei-index van afgerond 8000 naar 18.000 punten. Dat is en blijft een spectaculaire stijging van 125%. Weliswaar te relativeren vanuit een lange termijnperspectief. In 1989 bereikte diezelfde Nikkei-index immers een historische piek op 39.000 punten. Dus ondanks de spectaculaire klim van de afgelopen twee jaar staan we nog steeds minder dan helft van het niveau van een ... kwarteeuw geleden. Anderzijds zou men daaruit kunnen besluiten dat er nog flink wat haussepotentieel overblijft. Over de Japanse beurs blijken de westerse analisten overigens het meest oneens te zijn. Grote optimisten staan er tegenover blijvende pessimisten. Degene die op een verdere stijging van de Japanse beurs mikken, wijzen op de nog steeds lage en dus aantrekkelijke waardering van Japanse aandelen, de verwachte groei van de bedrijfsresultaten en de verhoging van de gewichten van aandelen bij de Japanse pensioenfondsen. Degene die niet geloven in de Japanse beurs wijzen op de nog steeds erg slechte fundamentals van de Japanse economie en de dreigende mislukking van de zogenaamde 'Abenomics'.Abenomics verwijst naar de Japanse eerste minister Shinzo Abe. Hij tracht het land van de rijzende zon af te helpen van chronische depressies en structurele deflatie. Ook onder meer met kwantitatieve versoepeling (QE). Wat de Bank of Japan doet is nog veel straffer dan de Federal Reserve. Die enorme bazooka zorgde voor een vrije val van de yen (JPY). Een heikel punt bleek de verhoging van de consumptiebelasting (btw). De verhoging van 5 naar 8% heeft echter een nieuwe recessie tot gevolg gehad. De voorbije weken zien we dan ook tekenen van vermoeidheid op de Japanse beurs. De mislukte verhoging van de consumptiebelasting kan een keerpunt zijn en zet aan tot voorzichtigheid. We zouden vandaag onze beleggingspijlen niet op Japan richten. We zien de komende maanden de beurszon eerder onder gaan in Japan. Kies dus niet voor Japanse en ook niet voor Amerikaanse aandelen in 2015! Neem er winst op en kies voor Europese aandelen en selectief voor de opkomende markten!