De jaarcijfers van Belgacom moeten in een groter geheel worden bekeken. Over heel Europa leveren de telecombedrijven aantrekkelijke dividenden op. Maar het is de vraag of ze die in de toekomst kunnen blijven betalen. De winstgroei in de sector lijkt te stokken. Er is wellicht geen enkele sector die zo in beweging is. Het gedrag van de consumenten verandert in sneltempo en de telecombedrijven hebben heel wat moeite om zich daaraan aan te passen.

De omzet van Belgacom bedroeg in 2011 6,404 miljard euro, waar een ebitda van 1,912 miljard tegenover stond. Die resultaten beantwoordden aan de verwachtingen voor het hele jaar, verklaarde Belgacom zelf in het kwartaalbericht. De groep sprak van een sterke groei van het aantal klanten op een concurrerende markt.

De omzet in het vierde kwartaal bedroeg 1,616 miljard euro, of 2,6% minder dan in dezelfde periode van 2010. Naast het effect van de regelgeving was die daling volgens Belgacom vooral te verklaren door desinvesteringen en lagere inkomsten in het consumentensegment. Daartegenover stond wel een verbeterde trend van de opbrengsten in het zakelijk segment en de internationale carrierdiensten.

De koers van Belgacom consolideert al geruime tijd in een relatief begrensde zone. Daar zien we voorlopig geen verandering in komen. De risico's op een verdere koersval lijken niettemin beperkt. De resultaten staan weliswaar onder druk, onder meer door de gevolgen van de regelgeving. Maar dat gegeven zit al minstens gedeeltelijk in de beurskoers verrekend.

Met een nettoschuld van 1,479 miljard euro - of 0,8 keer de ebitda - is de financiële positie van Belgacom zeer gezond. Het bedrijf beschikt over een van de gezondste balansen in de Belgische en de Europese telecomsector. Bovendien is er weinig gevaar dat het dividend wordt verlaagd. Voor 2011 is 1,68 euro bruto per aandeel voorgesteld, naast het uitbetaalde interim-dividend van 0,50. Op de huidige gecorrigeerde niveaus mag u een eerste aankoop van het aandeel overwegen.

De jaarcijfers van Belgacom moeten in een groter geheel worden bekeken. Over heel Europa leveren de telecombedrijven aantrekkelijke dividenden op. Maar het is de vraag of ze die in de toekomst kunnen blijven betalen. De winstgroei in de sector lijkt te stokken. Er is wellicht geen enkele sector die zo in beweging is. Het gedrag van de consumenten verandert in sneltempo en de telecombedrijven hebben heel wat moeite om zich daaraan aan te passen.De omzet van Belgacom bedroeg in 2011 6,404 miljard euro, waar een ebitda van 1,912 miljard tegenover stond. Die resultaten beantwoordden aan de verwachtingen voor het hele jaar, verklaarde Belgacom zelf in het kwartaalbericht. De groep sprak van een sterke groei van het aantal klanten op een concurrerende markt. De omzet in het vierde kwartaal bedroeg 1,616 miljard euro, of 2,6% minder dan in dezelfde periode van 2010. Naast het effect van de regelgeving was die daling volgens Belgacom vooral te verklaren door desinvesteringen en lagere inkomsten in het consumentensegment. Daartegenover stond wel een verbeterde trend van de opbrengsten in het zakelijk segment en de internationale carrierdiensten.De koers van Belgacom consolideert al geruime tijd in een relatief begrensde zone. Daar zien we voorlopig geen verandering in komen. De risico's op een verdere koersval lijken niettemin beperkt. De resultaten staan weliswaar onder druk, onder meer door de gevolgen van de regelgeving. Maar dat gegeven zit al minstens gedeeltelijk in de beurskoers verrekend.Met een nettoschuld van 1,479 miljard euro - of 0,8 keer de ebitda - is de financiële positie van Belgacom zeer gezond. Het bedrijf beschikt over een van de gezondste balansen in de Belgische en de Europese telecomsector. Bovendien is er weinig gevaar dat het dividend wordt verlaagd. Voor 2011 is 1,68 euro bruto per aandeel voorgesteld, naast het uitbetaalde interim-dividend van 0,50. Op de huidige gecorrigeerde niveaus mag u een eerste aankoop van het aandeel overwegen.