Die scherpe prijsdaling heeft al geleid tot een sneller dan verwachte afname van de inflatie, waardoor het reële beschikbare gezinsinkomen wereldwijd toeneemt.

Via een sterkere groei van de particuliere consumptie kan de lagere olieprijs de huidige groeivertraging op zijn minst gedeeltelijk compenseren.

Bovendien geeft de inflatieafkoeling bijkomende beleidsruimte aan de centrale banken om hun uiterst stimulerend beleid voort te zetten en indien nodig nog te versterken.

Europese Centrale Bank kan rente nogmaals verlagen

Zo verlaagde de Chinese centrale bank al haar beleidsrente en verlengde de Fed haar operatie "Twist" tot einde 2012 met een bijkomend volume van 267 miljard USD.

Bovendien zal de Amerikaanse centrale bank niet aarzelen om een QE3 uit te voeren indien de economische omstandigheden dit zouden vereisen.

De analisten van KBC verwachten dat ook de ECB in de nabije toekomst nog een renteverlaging zal doorvoeren.

Indien de stabiliteit van de EMU verder in het gedrang komt, zal ze allicht opnieuw gedwongen worden tot een buitengewone maatregel zoals de twee LTRO's in december 2011 en februari 2012 om de rust op de financiële markten eventjes te doen terugkeren.

Die scherpe prijsdaling heeft al geleid tot een sneller dan verwachte afname van de inflatie, waardoor het reële beschikbare gezinsinkomen wereldwijd toeneemt. Via een sterkere groei van de particuliere consumptie kan de lagere olieprijs de huidige groeivertraging op zijn minst gedeeltelijk compenseren. Bovendien geeft de inflatieafkoeling bijkomende beleidsruimte aan de centrale banken om hun uiterst stimulerend beleid voort te zetten en indien nodig nog te versterken. Europese Centrale Bank kan rente nogmaals verlagen Zo verlaagde de Chinese centrale bank al haar beleidsrente en verlengde de Fed haar operatie "Twist" tot einde 2012 met een bijkomend volume van 267 miljard USD. Bovendien zal de Amerikaanse centrale bank niet aarzelen om een QE3 uit te voeren indien de economische omstandigheden dit zouden vereisen. De analisten van KBC verwachten dat ook de ECB in de nabije toekomst nog een renteverlaging zal doorvoeren. Indien de stabiliteit van de EMU verder in het gedrang komt, zal ze allicht opnieuw gedwongen worden tot een buitengewone maatregel zoals de twee LTRO's in december 2011 en februari 2012 om de rust op de financiële markten eventjes te doen terugkeren.