De beleggers kochten eerste de obligaties van de superveilige landen zoals Duitsland en de Verenigde Staten.

In sommige van die landen is de rente op kortlopende obligaties zelfs al tot onder het nulpunt teruggevallen. Vervolgens zijn de beleggers gaan kijken naar de landen van de tweede rij, waardoor ook de koersen van Franse, Belgische enzovoort staatsobligaties zijn gaan stijgen en de rendementen dus gaan dalen.

Enkele voorbeelden van landen waar de rente historische dieptepunten heeft bereikt, zijn de volgende:

Japan: 0,778%

Duitsland: 1,26%

UK: 1,549%

Zweden: 1,285%

Finland: 1.501%

Canada: 1.635%

Zelfs in Israel bevinden de obligatierendementen zich op historische dieptepunten sinds vele jaren. Maar zijn die lage obligatierendementen wel zo positief?

Eigenlijk niet, want ze wijzen op een gebrek aan investeringskansen. Grote institutionele beleggers moeten met een veel lager rendement vrede nemen.

Overheidsobligaties zijn de enige plaatsen die al het overtollige geld kunnen opslorpen. Ze bieden weliswaar een mager rendement, maar veel andere keuzemogelijkheden zijn er niet.

De beleggers kochten eerste de obligaties van de superveilige landen zoals Duitsland en de Verenigde Staten. In sommige van die landen is de rente op kortlopende obligaties zelfs al tot onder het nulpunt teruggevallen. Vervolgens zijn de beleggers gaan kijken naar de landen van de tweede rij, waardoor ook de koersen van Franse, Belgische enzovoort staatsobligaties zijn gaan stijgen en de rendementen dus gaan dalen. Enkele voorbeelden van landen waar de rente historische dieptepunten heeft bereikt, zijn de volgende: Japan: 0,778% Duitsland: 1,26% UK: 1,549% Zweden: 1,285% Finland: 1.501% Canada: 1.635% Zelfs in Israel bevinden de obligatierendementen zich op historische dieptepunten sinds vele jaren. Maar zijn die lage obligatierendementen wel zo positief? Eigenlijk niet, want ze wijzen op een gebrek aan investeringskansen. Grote institutionele beleggers moeten met een veel lager rendement vrede nemen. Overheidsobligaties zijn de enige plaatsen die al het overtollige geld kunnen opslorpen. Ze bieden weliswaar een mager rendement, maar veel andere keuzemogelijkheden zijn er niet.