Dinsdag werd bekend dat GBL, de beursgenoteerde holding van Albert Frère, 65 miljoen aandelen van GDF Suez heeft verkocht.

Dat komt overeen met 2,7% in de Franse energiegroep. Met deze verkoop streek GBL iets meer dan 1 miljard euro op.

GBL verklaart op de verkoop een meerwaarde te realiseren van zo'n 80 miljoen euro.

De uitstap uit GDF Suez is geen alleenstaand geval: reeds verschillende maanden is Frère belangen in Franse multinationals aan het verkopen.

GBL verkocht reeds belangen in de chemiegroep Arkema en de drankenreus Pernod Ricard en gaf converteerbare obligaties uit op Suez Environnement en GDF Suez.

Resultaat van al deze bewegingen: GBL beschikt over een oorlogskas van nagenoeg 3 miljard euro (de portefeuille van GBL bestaat nu voor 50% uit Total en Lafarge).

En natuurlijk begint volgens Van Herck nu de speculatie over het volgende doelwit van Albert Frère.

Is de verkoop van de Franse belangen een signaal dat Frère somber gesteld is over de Franse economie en misschien wel naar een grote Duitse groep wil diversifiëren?

Of wordt de cash gebruikt om de beleggers op een superdividend te trakteren? Het worden alvast boeiende tijden voor de GBL-aandeelhouder. Van Herck heeft een advies opbouwen.

Dinsdag werd bekend dat GBL, de beursgenoteerde holding van Albert Frère, 65 miljoen aandelen van GDF Suez heeft verkocht. Dat komt overeen met 2,7% in de Franse energiegroep. Met deze verkoop streek GBL iets meer dan 1 miljard euro op. GBL verklaart op de verkoop een meerwaarde te realiseren van zo'n 80 miljoen euro. De uitstap uit GDF Suez is geen alleenstaand geval: reeds verschillende maanden is Frère belangen in Franse multinationals aan het verkopen. GBL verkocht reeds belangen in de chemiegroep Arkema en de drankenreus Pernod Ricard en gaf converteerbare obligaties uit op Suez Environnement en GDF Suez. Resultaat van al deze bewegingen: GBL beschikt over een oorlogskas van nagenoeg 3 miljard euro (de portefeuille van GBL bestaat nu voor 50% uit Total en Lafarge). En natuurlijk begint volgens Van Herck nu de speculatie over het volgende doelwit van Albert Frère. Is de verkoop van de Franse belangen een signaal dat Frère somber gesteld is over de Franse economie en misschien wel naar een grote Duitse groep wil diversifiëren? Of wordt de cash gebruikt om de beleggers op een superdividend te trakteren? Het worden alvast boeiende tijden voor de GBL-aandeelhouder. Van Herck heeft een advies opbouwen.