GATA beschuldigt grootbanken van manipulatie goudprijs op grote schaal

23/09/14 om 13:28 - Bijgewerkt om 13:37

Bron: Moneytalk

Het Gold Anti-Trust Action Committee (GATA) beschuldigt de grootbanken van de manipulatie van een serie financiële producten, waarmee ze het bestaande vrijemarktsysteem in gevaar brengen.

GATA voert al meer dan vijftien jaar onderzoek naar de mogelijke manipulatie van de goudprijs door de Amerikaanse grootbanken. Tot dusver waren daar weinig bewijzen voor aan te dragen, maar sinds kort is het onderzoek in een stroomversnelling gekomen.

Volgens Bill Murphy, voorzitter van GATA, gaat het om het grootste financiële schandaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het zou het vrijemarktsysteem op de helling kunnen zetten omdat de geafficheerde prijzen van een groot aantal financiële producten volledig onbetrouwbaar zijn. Het gaat immers niet enkel over de manipulatie van de goud- en zilverprijs, maar ook van andere grondstoffen, interbankenrentes - denk aan het Libor-schandaal - en wisselkoersen.

Murphy wijst met beschuldigende vinger naar de grootbanken, die pogingen ondernemen om de schandalen in de doofpot te steken.

Jos Sterk

Onze partners