GATA voert al meer dan vijftien jaar onderzoek naar de mogelijke manipulatie van de goudprijs door de Amerikaanse grootbanken. Tot dusver waren daar weinig bewijzen voor aan te dragen, maar sinds kort is het onderzoek in een stroomversnelling gekomen.

Volgens Bill Murphy, voorzitter van GATA, gaat het om het grootste financiële schandaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het zou het vrijemarktsysteem op de helling kunnen zetten omdat de geafficheerde prijzen van een groot aantal financiële producten volledig onbetrouwbaar zijn. Het gaat immers niet enkel over de manipulatie van de goud- en zilverprijs, maar ook van andere grondstoffen, interbankenrentes - denk aan het Libor-schandaal - en wisselkoersen.

Murphy wijst met beschuldigende vinger naar de grootbanken, die pogingen ondernemen om de schandalen in de doofpot te steken.

Jos Sterk

GATA voert al meer dan vijftien jaar onderzoek naar de mogelijke manipulatie van de goudprijs door de Amerikaanse grootbanken. Tot dusver waren daar weinig bewijzen voor aan te dragen, maar sinds kort is het onderzoek in een stroomversnelling gekomen. Volgens Bill Murphy, voorzitter van GATA, gaat het om het grootste financiële schandaal in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het zou het vrijemarktsysteem op de helling kunnen zetten omdat de geafficheerde prijzen van een groot aantal financiële producten volledig onbetrouwbaar zijn. Het gaat immers niet enkel over de manipulatie van de goud- en zilverprijs, maar ook van andere grondstoffen, interbankenrentes - denk aan het Libor-schandaal - en wisselkoersen. Murphy wijst met beschuldigende vinger naar de grootbanken, die pogingen ondernemen om de schandalen in de doofpot te steken. Jos Sterk