De strategische gevolgen van deze deal kunnen momenteel onmogelijk al ingeschat worden, maar ze kunnen enorm zijn. China koopt niet alleen gas van Rusland, maar de afgesloten overeenkomst kan de basis vormen van een verdere samenwerking op verschillende gebieden.

De Russische miljardair Gennady Timchenko noemde de Holy Grail deal dan ook de belangrijkste deal van deze eeuw, waarvan de ware impact pas binnen vele jaren duidelijk zal worden. Timchenko is aandeelhouder van Novatek, een concurrent van Gazprom op de energiemarkt.

De strategische gevolgen van deze deal kunnen momenteel onmogelijk al ingeschat worden, maar ze kunnen enorm zijn. China koopt niet alleen gas van Rusland, maar de afgesloten overeenkomst kan de basis vormen van een verdere samenwerking op verschillende gebieden. De Russische miljardair Gennady Timchenko noemde de Holy Grail deal dan ook de belangrijkste deal van deze eeuw, waarvan de ware impact pas binnen vele jaren duidelijk zal worden. Timchenko is aandeelhouder van Novatek, een concurrent van Gazprom op de energiemarkt.