Gareth Edwards (ING): "Op de markt voor credit-default swaps zijn er alleszins signalen die in de richting van stresssituaties wijzen. De Europese schuldendeflatie en de crisis van de monetaire unie zijn daar niet vreemd aan. De Datastream CDS index voor Europa is met 34% gestegen over de afgelopen zes maanden, wat neerkomt op een stijging met 188 basispunten. Ook in de US zijn de CDS spreads gestegen, hetgeen aangeeft dat de kansen op een double-dip recessie toenemen."

In de afgelopen jaren zijn gestegen CDS spreads altijd overeengekomen met bear markets. Edwards wijst er echter op dat er meer aan de hand is: "Een andere key performance indicator voor equities - de earnings revisions balance - is niet alleen positief, maar geeft ook een verdere verbetering te zien. Zet deze trend zich verder, dan gaan aandelen beter presteren dan nu op basis van de CDS spreads mag worden verwacht. De CDS spreads bleken betrouwbaar tijdens de credit crunch, maar zaten fout in 2005. Ook ditmaal wordt het voorbeeld van de credit crunch gevolgd, maar dat zou wel eens de foute keuze kunnen zijn. De toekomst zal moeten uitwijzen wat het wordt."

Gareth Edwards (ING): "Op de markt voor credit-default swaps zijn er alleszins signalen die in de richting van stresssituaties wijzen. De Europese schuldendeflatie en de crisis van de monetaire unie zijn daar niet vreemd aan. De Datastream CDS index voor Europa is met 34% gestegen over de afgelopen zes maanden, wat neerkomt op een stijging met 188 basispunten. Ook in de US zijn de CDS spreads gestegen, hetgeen aangeeft dat de kansen op een double-dip recessie toenemen." In de afgelopen jaren zijn gestegen CDS spreads altijd overeengekomen met bear markets. Edwards wijst er echter op dat er meer aan de hand is: "Een andere key performance indicator voor equities - de earnings revisions balance - is niet alleen positief, maar geeft ook een verdere verbetering te zien. Zet deze trend zich verder, dan gaan aandelen beter presteren dan nu op basis van de CDS spreads mag worden verwacht. De CDS spreads bleken betrouwbaar tijdens de credit crunch, maar zaten fout in 2005. Ook ditmaal wordt het voorbeeld van de credit crunch gevolgd, maar dat zou wel eens de foute keuze kunnen zijn. De toekomst zal moeten uitwijzen wat het wordt."