Galápagos heeft een partnerschap afgesloten met Abbott voor de verdere ontwikkeling van GLPG0634, een potentieel geneesmiddel voor de behandeling van auto-immuunziektes zoals reumatoïde polyarthritis. Het middel had in de herfst van 2011 met succes een fase II-onderzoek doorstaan. Abbott is bij ons vooral bekend omdat het in 2009 de farmadivisie van Solvay heeft overgenomen.

Het akkoord voorziet in een eerste betaling van 150 miljoen dollar op het moment dat de overeenkomst wordt ondertekend. Dat bedrag is dubbel zo hoog dan we hadden verwacht. Galápagos voert daarna het fase IIb-onderzoek uit, waarna Abbott een licentie kan nemen op GLPG0634 tegen betaling van 200 miljoen dollar. Het Amerikaanse farmabedrijf neemt dan de klinische fase III-onderzoeken, de registratie en de commercialisering op zich. Zodra het reumamiddel op de markt is, ontvangt Galápagos 1 miljard dollar en een royalty van minimaal 10% op de verkoop.

Het contract tussen Galápagos en Abbott is een goede zaak voor de biotechnologische sector. Dat de onderhandelingen zo lang hebben aangesleept, kwam niet door een gebrek aan belangstelling, maar juist doordat heel wat farmabedrijven geïnteresseerd waren. De 150 miljoen dollar die Galápagos ontvangt, zijn goed voor bijna een derde van de beurskapitalisatie van het bedrijf. We bevestigen ons koopadvies, ondanks de koersstijging van de voorbije maanden. Maar dat neemt niet weg dat biotechnologische bedrijven vooral bestemd zijn voor beleggers die zich bewust zijn van de risico's.

Cédric Boitte

Galápagos heeft een partnerschap afgesloten met Abbott voor de verdere ontwikkeling van GLPG0634, een potentieel geneesmiddel voor de behandeling van auto-immuunziektes zoals reumatoïde polyarthritis. Het middel had in de herfst van 2011 met succes een fase II-onderzoek doorstaan. Abbott is bij ons vooral bekend omdat het in 2009 de farmadivisie van Solvay heeft overgenomen. Het akkoord voorziet in een eerste betaling van 150 miljoen dollar op het moment dat de overeenkomst wordt ondertekend. Dat bedrag is dubbel zo hoog dan we hadden verwacht. Galápagos voert daarna het fase IIb-onderzoek uit, waarna Abbott een licentie kan nemen op GLPG0634 tegen betaling van 200 miljoen dollar. Het Amerikaanse farmabedrijf neemt dan de klinische fase III-onderzoeken, de registratie en de commercialisering op zich. Zodra het reumamiddel op de markt is, ontvangt Galápagos 1 miljard dollar en een royalty van minimaal 10% op de verkoop. Het contract tussen Galápagos en Abbott is een goede zaak voor de biotechnologische sector. Dat de onderhandelingen zo lang hebben aangesleept, kwam niet door een gebrek aan belangstelling, maar juist doordat heel wat farmabedrijven geïnteresseerd waren. De 150 miljoen dollar die Galápagos ontvangt, zijn goed voor bijna een derde van de beurskapitalisatie van het bedrijf. We bevestigen ons koopadvies, ondanks de koersstijging van de voorbije maanden. Maar dat neemt niet weg dat biotechnologische bedrijven vooral bestemd zijn voor beleggers die zich bewust zijn van de risico's. Cédric Boitte