Het tweejarige IWT project richt zich op de ontwikkeling van moleculen die een nieuwe antivirale activiteit hebben laten zien in het laboratorium. Het doel van dit project is om binnen één jaar het eerste preklinisch kandidaat medicijn te ontwikkelen.

Voor dit project zal Galapagos samenwerken met de onderzoeksgroep van Professor Johan Neyts van het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Deze groep heeft uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van nieuwe strategieën om virale infecties te behandelen.

De antivirale programma's richten zich op het blokkeren van de activiteit van een specifiek eiwit in het menselijk lichaam; een aantal belangrijke pathogene virussen gebruiken dit eiwit om zich te vermenigvuldigen.

De nieuwe moleculen blijken een sterke activiteit te hebben tegen een breed scala aan normale en resistente virussen. De prioriteit van dit project ligt in het ontwikkelen van middelen tegen menselijk rhinovirus (HRV), het virus dat verkoudheid veroorzaakt, en tegen het hepatitis C virus (HCV).

"Galapagos betreedt wederom een nieuw gebied met deze antivirale moleculen," zegt Graham Dixon, SVP Drug Discovery van Galapagos. "Deze subsidie geeft ons de middelen om te begrijpen hoe deze moleculen een rol kunnen spelen bij het voorkomen van een virale infectie."

Het tweejarige IWT project richt zich op de ontwikkeling van moleculen die een nieuwe antivirale activiteit hebben laten zien in het laboratorium. Het doel van dit project is om binnen één jaar het eerste preklinisch kandidaat medicijn te ontwikkelen. Voor dit project zal Galapagos samenwerken met de onderzoeksgroep van Professor Johan Neyts van het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Deze groep heeft uitgebreide ervaring in het ontwikkelen van nieuwe strategieën om virale infecties te behandelen. De antivirale programma's richten zich op het blokkeren van de activiteit van een specifiek eiwit in het menselijk lichaam; een aantal belangrijke pathogene virussen gebruiken dit eiwit om zich te vermenigvuldigen. De nieuwe moleculen blijken een sterke activiteit te hebben tegen een breed scala aan normale en resistente virussen. De prioriteit van dit project ligt in het ontwikkelen van middelen tegen menselijk rhinovirus (HRV), het virus dat verkoudheid veroorzaakt, en tegen het hepatitis C virus (HCV). "Galapagos betreedt wederom een nieuw gebied met deze antivirale moleculen," zegt Graham Dixon, SVP Drug Discovery van Galapagos. "Deze subsidie geeft ons de middelen om te begrijpen hoe deze moleculen een rol kunnen spelen bij het voorkomen van een virale infectie."