Hoe groot is de gelijkenis tussen de landen in het Midden-Oosten en China? Niet zo groot, zo lijkt. Af en toe zijn er weliswaar opstootjes in kleinere Chinese steden en regio's, maar die hebben vrijwel altijd een lokaal karakter. Het is dus niet zo dat de Chinezen massaal in opstand komen tegen hun leiders.

Bovendien is er een belangrijk verschil tussen de boerenstand in het Midden-Oosten en die in China: de Chinese boeren moeten letterlijk blijven boeren, zoniet komen ze van honger om.

Het ontbreek de Chinese boeren met andere woorden aan de middelen om de straat op te trekken. Algemeen wordt dan ook aangenomen dat China niet de weg van Egypte en de andere landen in het Midden-Oosten zal opgaan.

Maar toch. Oorlogen worden gewonnen door hongerige soldaten, zo zegt het spreekwoord. Dat betekent dat wanneer de voedingsprijzen verder stijgen het ook in China kan gaan broeien. Is de wereld een onveiligere plaats aan het worden? We hebben de indruk van wel, maar hopen uiteraard dat het allemaal wel zal meevallen.

Hoe groot is de gelijkenis tussen de landen in het Midden-Oosten en China? Niet zo groot, zo lijkt. Af en toe zijn er weliswaar opstootjes in kleinere Chinese steden en regio's, maar die hebben vrijwel altijd een lokaal karakter. Het is dus niet zo dat de Chinezen massaal in opstand komen tegen hun leiders. Bovendien is er een belangrijk verschil tussen de boerenstand in het Midden-Oosten en die in China: de Chinese boeren moeten letterlijk blijven boeren, zoniet komen ze van honger om. Het ontbreek de Chinese boeren met andere woorden aan de middelen om de straat op te trekken. Algemeen wordt dan ook aangenomen dat China niet de weg van Egypte en de andere landen in het Midden-Oosten zal opgaan. Maar toch. Oorlogen worden gewonnen door hongerige soldaten, zo zegt het spreekwoord. Dat betekent dat wanneer de voedingsprijzen verder stijgen het ook in China kan gaan broeien. Is de wereld een onveiligere plaats aan het worden? We hebben de indruk van wel, maar hopen uiteraard dat het allemaal wel zal meevallen.