Vergeleken met 1 januari is de wereldwijde beursbarometer MSCI-World in euro's nu met 8% gestegen. Gerekend naar waar we vandaan komen, is dat een indrukwekkende prestatie.

Het is nog maar twee maanden geleden dat de index een dieptepunt neerzette van ruim 20% in de min! Opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika lopen voorop.

Ook cyclische sectoren als Basismaterialen en IT worden veel gevraagd. Relatieve achterblijvers zijn de meer defensieve waarden in sectoren als Gezondheidszorg, Consumentengoederen en Telecom.

Belangrijker nog voor het positieve sentiment van de laatste dagen was de opluchting over de financiële sector. Na de uitslag van de stresstests in de Verenigde Staten is er duidelijk minder reden voor grote bezorgdheid over het voortbestaan van de grote financiële instellingen.

Hier en daar zijn er zelfs al weer banken die de overheidshulp spoedig terug zullen betalen. Toch zullen juist de banken in de komende tijd nog veel moeten afschrijven door een toenemend aantal slechte leningen die het gevolg zijn van de economische malaise.

De grote vraag is natuurlijk of het allemaal niet te snel gaat. Echt geweldig zullen de macro-economische cijfers voorlopig niet worden en ook bedrijfsresultaten zien er bedrukt uit. Wel geldt voor beide grootheden dat we het dieptepunt waarschijnlijk voorbij zijn en dat geeft dan moed om weer vooruit te gaan kijken.

De beurzen zijn na de felle opmars van de laatste weken volgens ABN Amro behoorlijk overbought geraakt. Daarmee groeit de kans dat ergens in de komende weken er een golf van winstnemingen de kop zal opsteken. Er zijn immers beleggers die het op enig moment wel weer mooi vinden en de papieren winsten gaan verzilveren.

Daarnaast kunnen er in het huidige economische klimaat zich nieuwe tegenvallers voordoen. Er zijn zelfs economen die voorspellen dat de Amerikaanse economie volgend jaar opnieuw in een recessie zal belanden.

ABN Amro adviseert dan ook om voor de korte termijn wat voorzichtiger te worden. Het zou logisch zijn als de markt binnenkort een pas op de plaats gaat maken, al ziet de huidige rally er wel heel erg sterk uit.

De bodem voorbij, oké, maar pas op voor al te veel optimisme. Benut in elk geval de huidige opgang om kwalitatief minder sterke aandelen, die procentueel misschien wel het meeste zijn opgelopen, om te ruilen voor aandelen van bedrijven met een sterke financiële positie, of voor aandelen van bedrijven die inspelen op de trend onder consumenten naar goede kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Vergeet toch ook niet om een leuk presterend beleggingsfonds te kopen dat belegt in Azië, aldus nog ABN Amro.

Vergeleken met 1 januari is de wereldwijde beursbarometer MSCI-World in euro's nu met 8% gestegen. Gerekend naar waar we vandaan komen, is dat een indrukwekkende prestatie. Het is nog maar twee maanden geleden dat de index een dieptepunt neerzette van ruim 20% in de min! Opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika lopen voorop. Ook cyclische sectoren als Basismaterialen en IT worden veel gevraagd. Relatieve achterblijvers zijn de meer defensieve waarden in sectoren als Gezondheidszorg, Consumentengoederen en Telecom.Belangrijker nog voor het positieve sentiment van de laatste dagen was de opluchting over de financiële sector. Na de uitslag van de stresstests in de Verenigde Staten is er duidelijk minder reden voor grote bezorgdheid over het voortbestaan van de grote financiële instellingen. Hier en daar zijn er zelfs al weer banken die de overheidshulp spoedig terug zullen betalen. Toch zullen juist de banken in de komende tijd nog veel moeten afschrijven door een toenemend aantal slechte leningen die het gevolg zijn van de economische malaise.De grote vraag is natuurlijk of het allemaal niet te snel gaat. Echt geweldig zullen de macro-economische cijfers voorlopig niet worden en ook bedrijfsresultaten zien er bedrukt uit. Wel geldt voor beide grootheden dat we het dieptepunt waarschijnlijk voorbij zijn en dat geeft dan moed om weer vooruit te gaan kijken.De beurzen zijn na de felle opmars van de laatste weken volgens ABN Amro behoorlijk overbought geraakt. Daarmee groeit de kans dat ergens in de komende weken er een golf van winstnemingen de kop zal opsteken. Er zijn immers beleggers die het op enig moment wel weer mooi vinden en de papieren winsten gaan verzilveren. Daarnaast kunnen er in het huidige economische klimaat zich nieuwe tegenvallers voordoen. Er zijn zelfs economen die voorspellen dat de Amerikaanse economie volgend jaar opnieuw in een recessie zal belanden.ABN Amro adviseert dan ook om voor de korte termijn wat voorzichtiger te worden. Het zou logisch zijn als de markt binnenkort een pas op de plaats gaat maken, al ziet de huidige rally er wel heel erg sterk uit. De bodem voorbij, oké, maar pas op voor al te veel optimisme. Benut in elk geval de huidige opgang om kwalitatief minder sterke aandelen, die procentueel misschien wel het meeste zijn opgelopen, om te ruilen voor aandelen van bedrijven met een sterke financiële positie, of voor aandelen van bedrijven die inspelen op de trend onder consumenten naar goede kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Vergeet toch ook niet om een leuk presterend beleggingsfonds te kopen dat belegt in Azië, aldus nog ABN Amro.