Eerst ging Griekenland failliet, nu lijkt Ierland hard op weg naar een reddingsplan dat door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Volgens Matthew Lynn, columnist bij Bloomberg News, is er sprake van een domino-effect.

De belangrijkste vraag luidt dan ook wie als volgende aan de beurt zal zijn. Portugal is de meest waarschijnlijke kandidaat, met een deficiet van 9,30% van het BBP in 2009.

Volgens een onderzoek gevoerd door Bloomberg verwacht 38% van de obligatiebeleggers dat Portugal de dans niet gaat kunnen ontspringen.

Daarna zou Spanje in de vuurlijn kunnen belanden. Dit land stevent voor dit jaar op een tekort op de begroting van 9,30%. De Spaanse economie stagneert, waardoor besparingen moeilijk dreigen te worden.

Italië en Frankrijk zijn volledig uit het radarveld gebleven, maar dreigen daar volgens Lynn binnenkort in te gaan opduiken. Italië stapelde de schulden hoog op, met een belabberde economische situatie.

Dan is er Frankrijk, met zijn peperduur sociaal systeem. Zelfs de Grieken toonden meer bereidheid om wijzigingen te aanvaarden dan de Fransen. Daardoor zou het verkeerd zijn om te veronderstellen dat Frankrijk uit de gevarenzone zal weten te blijven.

Eerst ging Griekenland failliet, nu lijkt Ierland hard op weg naar een reddingsplan dat door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Volgens Matthew Lynn, columnist bij Bloomberg News, is er sprake van een domino-effect. De belangrijkste vraag luidt dan ook wie als volgende aan de beurt zal zijn. Portugal is de meest waarschijnlijke kandidaat, met een deficiet van 9,30% van het BBP in 2009. Volgens een onderzoek gevoerd door Bloomberg verwacht 38% van de obligatiebeleggers dat Portugal de dans niet gaat kunnen ontspringen. Daarna zou Spanje in de vuurlijn kunnen belanden. Dit land stevent voor dit jaar op een tekort op de begroting van 9,30%. De Spaanse economie stagneert, waardoor besparingen moeilijk dreigen te worden. Italië en Frankrijk zijn volledig uit het radarveld gebleven, maar dreigen daar volgens Lynn binnenkort in te gaan opduiken. Italië stapelde de schulden hoog op, met een belabberde economische situatie. Dan is er Frankrijk, met zijn peperduur sociaal systeem. Zelfs de Grieken toonden meer bereidheid om wijzigingen te aanvaarden dan de Fransen. Daardoor zou het verkeerd zijn om te veronderstellen dat Frankrijk uit de gevarenzone zal weten te blijven.