De Japanse centrale bank verlaagde gisteren niet alleen haar rente, maar kondigde ook voor een bedrag van 60 miljard dollar de inkoop van obligaties aan. Bedoeling is uiteraard om de rente te doen zakken en zo de economische groei aan te zwengelen.

De kans is nu bijzonder groot dat de Amerikaanse centrale bank op haar meeting van begin november het voorbeeld van de Bank of Japan gaat volgen en op haar beurt de monetaire politiek gaat verruimen.

Jonathan Cavenagh, currency strategist bij Westpac Banking Corp. in Sidney, verwacht dat de Amerikaanse centrale bank op haar beurt nogmaals miljarden dollar in het systeem gaat pompen. Het is deze verwachting die momenteel de koers van de dollar onder druk zet.

De Japanse centrale bank verlaagde gisteren niet alleen haar rente, maar kondigde ook voor een bedrag van 60 miljard dollar de inkoop van obligaties aan. Bedoeling is uiteraard om de rente te doen zakken en zo de economische groei aan te zwengelen. De kans is nu bijzonder groot dat de Amerikaanse centrale bank op haar meeting van begin november het voorbeeld van de Bank of Japan gaat volgen en op haar beurt de monetaire politiek gaat verruimen. Jonathan Cavenagh, currency strategist bij Westpac Banking Corp. in Sidney, verwacht dat de Amerikaanse centrale bank op haar beurt nogmaals miljarden dollar in het systeem gaat pompen. Het is deze verwachting die momenteel de koers van de dollar onder druk zet.