Dat is alleszins de mening van Jeremy Beckwith, chief investment officer Kleinwort Benson. Beckwith noemt de crisis rond Griekenland de grootste uitdaging voor de Europese Unie na de rakettencrisis van de jaren 60.

Niemand had dergelijke crisis enkele weken geleden zien aankomen en het is vooral dat wat Beckwith bijzonder verontrust.

De Griekse aandelen en obligaties zijn fors in koers gedaald vanwege de vrees dat premier George Papandreou niet in staat zal zijn om het deficiet op de begroting terug te dringen van het huidige tekort dat 12,70% van het BBP bedraagt.

De premie die wordt gevraagd voor Griekse staatsobligaties in vergelijking met Duitse bunds bedroeg afgelopen vrijdag 328 basispunten. Vijf jaar geleden was dat nog maar 8 basispunten.

Europa - en dan op de eerste plaats Duitsland - eisen een strenge monetaire en fiscale politiek van Griekenland. Daardoor kan de situatie escaleren zoals ze destijds in Japan is geëscaleerd.

Beckwith is momenteel overwogen in Japanse aandelen omdat hij gelooft dat die dit jaar veel beter gaan presteren dan Europese. De groei van de Japanse economie zou namelijk in positieve zin kunnen verrassen. Voor Europa heeft Beckwith een advies onderwogen.

Dat is alleszins de mening van Jeremy Beckwith, chief investment officer Kleinwort Benson. Beckwith noemt de crisis rond Griekenland de grootste uitdaging voor de Europese Unie na de rakettencrisis van de jaren 60. Niemand had dergelijke crisis enkele weken geleden zien aankomen en het is vooral dat wat Beckwith bijzonder verontrust. De Griekse aandelen en obligaties zijn fors in koers gedaald vanwege de vrees dat premier George Papandreou niet in staat zal zijn om het deficiet op de begroting terug te dringen van het huidige tekort dat 12,70% van het BBP bedraagt. De premie die wordt gevraagd voor Griekse staatsobligaties in vergelijking met Duitse bunds bedroeg afgelopen vrijdag 328 basispunten. Vijf jaar geleden was dat nog maar 8 basispunten. Europa - en dan op de eerste plaats Duitsland - eisen een strenge monetaire en fiscale politiek van Griekenland. Daardoor kan de situatie escaleren zoals ze destijds in Japan is geëscaleerd. Beckwith is momenteel overwogen in Japanse aandelen omdat hij gelooft dat die dit jaar veel beter gaan presteren dan Europese. De groei van de Japanse economie zou namelijk in positieve zin kunnen verrassen. Voor Europa heeft Beckwith een advies onderwogen.