Li Lianzhong, hoofd van het economisch departement van het onderzoeksinstituut van de communistische partij, is van mening dat China zijn 1950 miljard dollar reserves aan vreemde valuta moet diversifiëren.

Volgens Li is het voor China interessanter om grond in de Verenigde Staten te kopen dan Amerikaanse overheidsobligaties. Hij sluit namelijk niet uit dat de dollar fors gaat dalen.

De Verenigde Staten printen in een razendsnel tempo dollars en dat kan er volgens Li op termijn alleen maar toe leiden dat de koers van de Amerikaanse munt onder druk zal komen te staan. Hetzelfde geldt overigens ook voor de koersen van de Amerikaanse staatsobligaties.

Het is niet duidelijk of Li het officieel standpunt van de partij vertegenwoordigt, maar het debat over de bestemming van de valutareserves woedt in China al enkele maanden.

China wil bijvoorbeeld tot 50 miljard dollar investeren in obligaties uitgegeven door het Internationaal Monetair Fonds in de vorm van speciale trekkingsrechten.

Het is bovendien opvallend dat veel Chinese bedrijven actief op zoek trekken naar overnames in het buitenland, met als recent voorbeeld de overname van het Zwitserse Addax Petroleum door Sinopec.

Li Lianzhong, hoofd van het economisch departement van het onderzoeksinstituut van de communistische partij, is van mening dat China zijn 1950 miljard dollar reserves aan vreemde valuta moet diversifiëren. Volgens Li is het voor China interessanter om grond in de Verenigde Staten te kopen dan Amerikaanse overheidsobligaties. Hij sluit namelijk niet uit dat de dollar fors gaat dalen. De Verenigde Staten printen in een razendsnel tempo dollars en dat kan er volgens Li op termijn alleen maar toe leiden dat de koers van de Amerikaanse munt onder druk zal komen te staan. Hetzelfde geldt overigens ook voor de koersen van de Amerikaanse staatsobligaties. Het is niet duidelijk of Li het officieel standpunt van de partij vertegenwoordigt, maar het debat over de bestemming van de valutareserves woedt in China al enkele maanden. China wil bijvoorbeeld tot 50 miljard dollar investeren in obligaties uitgegeven door het Internationaal Monetair Fonds in de vorm van speciale trekkingsrechten. Het is bovendien opvallend dat veel Chinese bedrijven actief op zoek trekken naar overnames in het buitenland, met als recent voorbeeld de overname van het Zwitserse Addax Petroleum door Sinopec.