Nouriel Roubini, beter bekend als Dr. Doom, maakt zich grote zorgen over de situatie. Saoedi-Arabië heeft weliswaar de dure eed gezworen een voldoende aanvoer van ruwe olie te garanderen in geval Iran reageert op de sancties die door het westen werden aangekondigd, maar de vraag blijft of de Saoedi's op korte termijn voldoende extra capaciteit gaan kunnen vrijmaken.

Volgens Roubini hoeft het in de regio zelfs niet tot een militaire confrontatie te komen, zelfs een woordenoorlog volstaat al om de spanning op hoog niveau te houden. De ganse regio voor het Midden-Oosten blijft een haard van geopolitieke onrust voor de wereldeconomie.

Combinatie van recessie en deflatie

Gaan we een periode van stag-deflatie tegemoet?, zo vraagt Roubini zich af. Dit nieuwe woord verdient een woordje uitleg, de Newyorkse economieprofessor bedoelt daarmee een combinatie van recessie en deflatie. Die stag-deflatie kan opduiken wanneer de olieprijzen opnieuw zouden stijgen, aldus Roubini.

Maar buiten de Europese schuldencrisis en de olieprijzen zijn er nog andere gevaren waar we mee worden geconfronteerd. Roubini verwijst daarbij op de eerste plaats naar de vrees voor een scherpe groeivertraging in China en slechter dan verwachte macro-economische cijfers in de Verenigde Staten.

Nouriel Roubini, beter bekend als Dr. Doom, maakt zich grote zorgen over de situatie. Saoedi-Arabië heeft weliswaar de dure eed gezworen een voldoende aanvoer van ruwe olie te garanderen in geval Iran reageert op de sancties die door het westen werden aangekondigd, maar de vraag blijft of de Saoedi's op korte termijn voldoende extra capaciteit gaan kunnen vrijmaken. Volgens Roubini hoeft het in de regio zelfs niet tot een militaire confrontatie te komen, zelfs een woordenoorlog volstaat al om de spanning op hoog niveau te houden. De ganse regio voor het Midden-Oosten blijft een haard van geopolitieke onrust voor de wereldeconomie. Combinatie van recessie en deflatieGaan we een periode van stag-deflatie tegemoet?, zo vraagt Roubini zich af. Dit nieuwe woord verdient een woordje uitleg, de Newyorkse economieprofessor bedoelt daarmee een combinatie van recessie en deflatie. Die stag-deflatie kan opduiken wanneer de olieprijzen opnieuw zouden stijgen, aldus Roubini. Maar buiten de Europese schuldencrisis en de olieprijzen zijn er nog andere gevaren waar we mee worden geconfronteerd. Roubini verwijst daarbij op de eerste plaats naar de vrees voor een scherpe groeivertraging in China en slechter dan verwachte macro-economische cijfers in de Verenigde Staten.