Dat is alleszins de conclusie van een rapport uitgegeven door Citigroup en door Victor Shih van de Northwestern University. In een "worst-case scenario" kunnen de banken worden geconfronteerd met een totaal bedrag van niet-terugbetaalde leningen van 2400 miljard yuan.

De problemen met die leningen zouden vanaf 2011 kunnen opduiken, zo meent Shen Minggao van Citigroup. Shih, de mede-auteur van het rapport, is van mening dat de Chinese regering weinig anders zal kunnen doen dan de banken massaal ondersteunen.

Het probleem situeert zich vooral bij veel lokale overheden, die op grote schaal geld hebben geleend zonder dat ze daar waarborgen tegenover kunnen stellen. De kans is klein dat deze leningen terugbetaald gaan worden en dat kan de banken in de problemen brengen.

Shen is van mening dat als gevolg van deze problemen de Chinese overheid de basisrente langer lager zal houden dan aanvankelijk was verwacht. Daardoor kunnen de prijzen voor activa als vastgoed en beurskoersen gaan stijgen, met een mogelijke zeepbel tot geogl.

Volgens Shen is de kans groot dat de overheid dat inflatie of zeepbellen de Chinese overheid gaan verplichten om de lokale overheden veel sneller dan verwacht een helpende hand toe te steken.

In het ergste geval kunnen de Chinese banken volgend jaar tot 20% van kredieten in gevaar zien komen. Premier Wen Jiabao bekijkt momenteel de kansen voor een exit-strategie tegen de achtergrond van stijgende vastgoedprijzen, hogere inflatie en een herstel van de export. Daardoor dreigt de snelst groeiende economie in de wereld opnieuw met overcapaciteit geconfronteerd te worden.

Dat is alleszins de conclusie van een rapport uitgegeven door Citigroup en door Victor Shih van de Northwestern University. In een "worst-case scenario" kunnen de banken worden geconfronteerd met een totaal bedrag van niet-terugbetaalde leningen van 2400 miljard yuan. De problemen met die leningen zouden vanaf 2011 kunnen opduiken, zo meent Shen Minggao van Citigroup. Shih, de mede-auteur van het rapport, is van mening dat de Chinese regering weinig anders zal kunnen doen dan de banken massaal ondersteunen. Het probleem situeert zich vooral bij veel lokale overheden, die op grote schaal geld hebben geleend zonder dat ze daar waarborgen tegenover kunnen stellen. De kans is klein dat deze leningen terugbetaald gaan worden en dat kan de banken in de problemen brengen. Shen is van mening dat als gevolg van deze problemen de Chinese overheid de basisrente langer lager zal houden dan aanvankelijk was verwacht. Daardoor kunnen de prijzen voor activa als vastgoed en beurskoersen gaan stijgen, met een mogelijke zeepbel tot geogl. Volgens Shen is de kans groot dat de overheid dat inflatie of zeepbellen de Chinese overheid gaan verplichten om de lokale overheden veel sneller dan verwacht een helpende hand toe te steken. In het ergste geval kunnen de Chinese banken volgend jaar tot 20% van kredieten in gevaar zien komen. Premier Wen Jiabao bekijkt momenteel de kansen voor een exit-strategie tegen de achtergrond van stijgende vastgoedprijzen, hogere inflatie en een herstel van de export. Daardoor dreigt de snelst groeiende economie in de wereld opnieuw met overcapaciteit geconfronteerd te worden.