Deze en andere indicatoren geven aan dat we een diepe en mogelijk langdurige recessie voor de boeg hebben. De markten zijn daar op vooruitgelopen.

De AEX-index is alleen al dit jaar met 55% gedaald en buitenlandse indices deden het niet veel beter. De rente komt pijlsnel naar beneden en verschillende grondstoffenprijzen staan 50 tot 80% beneden de niveaus van afgelopen zomer.

De vraag die ABN Amro zich stelt: zijn die uiterst sombere vooruitzichten nu voldoende in de beurskoersen verwerkt, of zit er meer ellende in het vat? De meningen van analisten lopen sterk uiteen.

ABN Amro gaat ervan uit dat er in 2009 een uitbodeming zal plaatsvinden en dat markten ergens in de loop van volgend jaar zullen gaan anticiperen op een economisch herstel in 2010.

Toch zal het nog langer duren voordat de economie weer een normaal groeitempo kan oppikken. Het beursherstel wordt waarschijnlijk dan ook niet echt overtuigend.

Tot het zover is, moeten we rekening blijven houden met grote onzekerheden en bijgevolg enorme fluctuaties op de aandelenmarkten.

Wie daar niet goed tegen kan, heeft voorlopig weinig reden om in te stappen. Wel lijkt het ABN Amro zinvol om te blijven werken aan de samenstelling van de portefeuille.

Goed spreiden van risico's, meer werken met beleggingsfondsen, en een voorkeur voor grote ondernemingen met een sterke en stabiele cashflow.

Deze en andere indicatoren geven aan dat we een diepe en mogelijk langdurige recessie voor de boeg hebben. De markten zijn daar op vooruitgelopen. De AEX-index is alleen al dit jaar met 55% gedaald en buitenlandse indices deden het niet veel beter. De rente komt pijlsnel naar beneden en verschillende grondstoffenprijzen staan 50 tot 80% beneden de niveaus van afgelopen zomer. De vraag die ABN Amro zich stelt: zijn die uiterst sombere vooruitzichten nu voldoende in de beurskoersen verwerkt, of zit er meer ellende in het vat? De meningen van analisten lopen sterk uiteen. ABN Amro gaat ervan uit dat er in 2009 een uitbodeming zal plaatsvinden en dat markten ergens in de loop van volgend jaar zullen gaan anticiperen op een economisch herstel in 2010. Toch zal het nog langer duren voordat de economie weer een normaal groeitempo kan oppikken. Het beursherstel wordt waarschijnlijk dan ook niet echt overtuigend. Tot het zover is, moeten we rekening blijven houden met grote onzekerheden en bijgevolg enorme fluctuaties op de aandelenmarkten. Wie daar niet goed tegen kan, heeft voorlopig weinig reden om in te stappen. Wel lijkt het ABN Amro zinvol om te blijven werken aan de samenstelling van de portefeuille. Goed spreiden van risico's, meer werken met beleggingsfondsen, en een voorkeur voor grote ondernemingen met een sterke en stabiele cashflow.