De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit...

De 'hoe en waarom' van ons beleggersgedrag, daar draait het om bij behavioral finance. En voor alle duidelijkheid: ik heb het niet over het beleggingsgedrag! Beleggingen zelf kennen geen gedrag. Maar wij beleggers, zowel professionals, grote of kleine beleggers, vertonen wel een bepaald gedrag.

Als je ons natuurlijk gedrag in een proces zou omzetten dan zou je dit samen kunnen vatten als:

  1. mijn gevoel en emoties
  2. ik handel
  3. ik denk tot slot er nog eens over na: wat is er gebeurd en wat heb ik gedaan?

Maar is dit nu goed of fout? Een voorbeeld: we vluchten als we ons bedreigd voelen. Een heel normale, natuurlijke reactie als er plots een leeuw voor je staat. Want eerst doen en dan nadenken, een kwestie van seconden, zal je leven redden in zo'n bedreigende situatie. Angst omzetten in actie is een door de eeuwen heen ontwikkeld instinct.

Overlevingsinstinct helpt niet bij beleggen

Maar dit instinct helpt ons echt niet wanneer we beleggen, wel integendeel. Eigenlijk zouden we dit proces in ons hoofd moeten omdraaien: eerst nadenken, dan reageren en als laatste aan onze emoties en onze gevoelens toegeven.

Niets doen is ook een optie bij beleggen

Dus als je emotioneel wordt: STOP! Denk na. Het is echt goed om juist dan terug stil te staan bij de grote WAAROM vraag... Voor je beleggingen betekent dit twee stappen terug. Raakt deze koersdaling mijn langetermijndoelstelling? Komt mijn doelstelling in gevaar? Of is mijn doel nog steeds haalbaar? Kortom past de belegging nog steeds in mijn plan? Om vervolgens misschien een actie te doen. Of juist niets.

Stilzitten en niets doen is voor veel beleggers erg moeilijk. We denken dat we moeten handelen. Maar gewoon niets doen is ook een optie! Onzekerheid en onwetendheid leiden vaak tot verkeerde beslissingen. (RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van 'The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money' van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu voor meer informatie.

De 'hoe en waarom' van ons beleggersgedrag, daar draait het om bij behavioral finance. En voor alle duidelijkheid: ik heb het niet over het beleggingsgedrag! Beleggingen zelf kennen geen gedrag. Maar wij beleggers, zowel professionals, grote of kleine beleggers, vertonen wel een bepaald gedrag.Als je ons natuurlijk gedrag in een proces zou omzetten dan zou je dit samen kunnen vatten als: Maar is dit nu goed of fout? Een voorbeeld: we vluchten als we ons bedreigd voelen. Een heel normale, natuurlijke reactie als er plots een leeuw voor je staat. Want eerst doen en dan nadenken, een kwestie van seconden, zal je leven redden in zo'n bedreigende situatie. Angst omzetten in actie is een door de eeuwen heen ontwikkeld instinct.Maar dit instinct helpt ons echt niet wanneer we beleggen, wel integendeel. Eigenlijk zouden we dit proces in ons hoofd moeten omdraaien: eerst nadenken, dan reageren en als laatste aan onze emoties en onze gevoelens toegeven.Dus als je emotioneel wordt: STOP! Denk na. Het is echt goed om juist dan terug stil te staan bij de grote WAAROM vraag... Voor je beleggingen betekent dit twee stappen terug. Raakt deze koersdaling mijn langetermijndoelstelling? Komt mijn doelstelling in gevaar? Of is mijn doel nog steeds haalbaar? Kortom past de belegging nog steeds in mijn plan? Om vervolgens misschien een actie te doen. Of juist niets.Stilzitten en niets doen is voor veel beleggers erg moeilijk. We denken dat we moeten handelen. Maar gewoon niets doen is ook een optie! Onzekerheid en onwetendheid leiden vaak tot verkeerde beslissingen. (RvB)