Geert Van Herck (Leleux AB): "De bezettingsgraad van de portefeuille (zonder de gemeubelde appartementen) is nog verbeterd: 96,9% op 30 juni 2010 ten opzichte van 96,3% op het einde van het vorige boekjaar. De bezettingsgraad van de gebouwen met gemeubelde appartementen, die over het volledige boekjaar 79,3% bedraagt, is lager dan de 86,0% van het vorige boekjaar maar toont een positieve evolutie over de laatste 3 kwartalen."

Deze laatste activaklasse was het pijnpunt van Aedifica tijdens de crisis van 2007/2008. In deze crisis stond de Brusselse vastgoedmarkt onder druk en daalden de huurprijzen. Een nieuwe economische schok zou voor een herhaling van deze nadelige toestand kunnen leiden.

Van Herck: "Maar Aedifica dekt zich in. Er wordt een portefeuille van hotels opgebouwd die voor tegengewicht moet zorgen. Eind juni sloeg de groep een mooie slag door 4 Limburgse hotels te kopen. Deze hotels behoren allemaal tot het topsegement van de markt. Zo is het Carbon hotel (gebouwd in 2008) een viersterren design hotel van uitstekende kwaliteit gelegen in het stadscentrum van Genk (Europalaan) met 60 kamers, een restaurant en één van de mooiste wellness centra van België. Het werd zelfs opgenomen in de lijst van de 50 beste nieuwe hotels ter wereld door het magazine Forbes Traveler. Dankzij deze transactie nemen hotels 14% van de vastgoedportefeuille van Aedifica in. En dit gewicht stemt overeen met de portefeuille aan gemeubelde appartementen (11%)."

Het management benadrukt trouwens dat de investeringen in hotels een puur opportunistisch karakter hebben en geen strategisch. Want strategisch gezien blijft Aedifica zich toespitsen op de uitbouw van haar portefeuille rusthuizen (48% van de portefeuille). Het thema van de vergrijzing blijft actueel en de geldzorgen van de Vlaamse overheid geeft meer ruimte aan privé-groepen om te investeren n de sector van rusthuizen en serviceflats.

Van Herck: "Ons advies is simpel : het aandeel Aedifica combineert kenmerken van een defensief aandeel (o.a. dividendrendement) met deze van een groei-aandeel (toenemende nood aan investeringen in rusthuizen, thema van de vergrijzing). We geven daarom een opbouwenadvies."

Geert Van Herck (Leleux AB): "De bezettingsgraad van de portefeuille (zonder de gemeubelde appartementen) is nog verbeterd: 96,9% op 30 juni 2010 ten opzichte van 96,3% op het einde van het vorige boekjaar. De bezettingsgraad van de gebouwen met gemeubelde appartementen, die over het volledige boekjaar 79,3% bedraagt, is lager dan de 86,0% van het vorige boekjaar maar toont een positieve evolutie over de laatste 3 kwartalen." Deze laatste activaklasse was het pijnpunt van Aedifica tijdens de crisis van 2007/2008. In deze crisis stond de Brusselse vastgoedmarkt onder druk en daalden de huurprijzen. Een nieuwe economische schok zou voor een herhaling van deze nadelige toestand kunnen leiden. Van Herck: "Maar Aedifica dekt zich in. Er wordt een portefeuille van hotels opgebouwd die voor tegengewicht moet zorgen. Eind juni sloeg de groep een mooie slag door 4 Limburgse hotels te kopen. Deze hotels behoren allemaal tot het topsegement van de markt. Zo is het Carbon hotel (gebouwd in 2008) een viersterren design hotel van uitstekende kwaliteit gelegen in het stadscentrum van Genk (Europalaan) met 60 kamers, een restaurant en één van de mooiste wellness centra van België. Het werd zelfs opgenomen in de lijst van de 50 beste nieuwe hotels ter wereld door het magazine Forbes Traveler. Dankzij deze transactie nemen hotels 14% van de vastgoedportefeuille van Aedifica in. En dit gewicht stemt overeen met de portefeuille aan gemeubelde appartementen (11%)." Het management benadrukt trouwens dat de investeringen in hotels een puur opportunistisch karakter hebben en geen strategisch. Want strategisch gezien blijft Aedifica zich toespitsen op de uitbouw van haar portefeuille rusthuizen (48% van de portefeuille). Het thema van de vergrijzing blijft actueel en de geldzorgen van de Vlaamse overheid geeft meer ruimte aan privé-groepen om te investeren n de sector van rusthuizen en serviceflats. Van Herck: "Ons advies is simpel : het aandeel Aedifica combineert kenmerken van een defensief aandeel (o.a. dividendrendement) met deze van een groei-aandeel (toenemende nood aan investeringen in rusthuizen, thema van de vergrijzing). We geven daarom een opbouwenadvies."