De enorme hoeveelheden geld die in de economie worden gepompt moeten de wereldhandel wel op gang brengen. En dan beginnen fundamentele argumenten weer de boventoon te voeren.

Het heeft voor bedrijven dan zin om te investeren in fabrieken in Polen om vervolgens producten voor de Amerikaanse markt te maken.

Een dergelijke investeringsbeslissing is goed voor de Poolse munt. Maar als de wereldhandel niet toeneemt wat voor zin heeft het dan om in Polen te investeren.

Een deel van het herstel voor met name de Oost-Europese munten is ook het herstel in de euro.

Tot verrassing van veel analisten verlaagde de Europese centrale bank de rente niet met een half procent maar slechts met een kwart. Dit betekent dat relatief de euro in rentetermen aantrekkelijker is dan de dollar.

Volgens sommige analisten voorziet de ECB al een economisch herstel en wil daarom niet veel verder verlagen uit angst voor het opsteken van inflatie. Het zou dan voor het eerst in de geschiedenis zijn dat de Europese economie zich sneller herstelt dan de Amerikaanse.

Dat kan natuurlijk, sinds de kredietcrisis is alles mogelijk, maar het blijft een feit dat de Amerikaanse economie veel flexibeler is dan de Europese economieën.

Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat ook nu Amerika als eerste positieve groeicijfers zal laten zien.

Bovendien als de euro verder stijgt is dat nadelig voor de export en dempt het een eventueel economisch herstel. Een hogere euro, en dus lagere dollar is juist gunstig voor een verder economisch herstel van de VS.

Wilfried Steentjes denkt dan ook dat de ECB haar naam als traag reagerende bank, in tegenstelling tot de VS en UK, waar maakt. Mocht de economie verder verzwakken dan kan men alsnog een kwart procent verder verlagen. Een fors herstel van de euro voorziet Steentjes vooralsnog niet.

De enorme hoeveelheden geld die in de economie worden gepompt moeten de wereldhandel wel op gang brengen. En dan beginnen fundamentele argumenten weer de boventoon te voeren. Het heeft voor bedrijven dan zin om te investeren in fabrieken in Polen om vervolgens producten voor de Amerikaanse markt te maken. Een dergelijke investeringsbeslissing is goed voor de Poolse munt. Maar als de wereldhandel niet toeneemt wat voor zin heeft het dan om in Polen te investeren. Een deel van het herstel voor met name de Oost-Europese munten is ook het herstel in de euro. Tot verrassing van veel analisten verlaagde de Europese centrale bank de rente niet met een half procent maar slechts met een kwart. Dit betekent dat relatief de euro in rentetermen aantrekkelijker is dan de dollar. Volgens sommige analisten voorziet de ECB al een economisch herstel en wil daarom niet veel verder verlagen uit angst voor het opsteken van inflatie. Het zou dan voor het eerst in de geschiedenis zijn dat de Europese economie zich sneller herstelt dan de Amerikaanse. Dat kan natuurlijk, sinds de kredietcrisis is alles mogelijk, maar het blijft een feit dat de Amerikaanse economie veel flexibeler is dan de Europese economieën. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat ook nu Amerika als eerste positieve groeicijfers zal laten zien.Bovendien als de euro verder stijgt is dat nadelig voor de export en dempt het een eventueel economisch herstel. Een hogere euro, en dus lagere dollar is juist gunstig voor een verder economisch herstel van de VS. Wilfried Steentjes denkt dan ook dat de ECB haar naam als traag reagerende bank, in tegenstelling tot de VS en UK, waar maakt. Mocht de economie verder verzwakken dan kan men alsnog een kwart procent verder verlagen. Een fors herstel van de euro voorziet Steentjes vooralsnog niet.