De achteruitgang van de financiële omgeving, gekoppeld aan een ineenstorting van het consumenten- en ondernemersvertrouwen, doet de binnenlandse vraag in heel de wereld op dramatische wijze terugvallen, en zou voor de eerste keer sinds 1950 kunnen leiden tot een negatieve wereldwijde groei.

Er bestaan zeker oplossingen, zoals blijkt uit de grootschalige bedrijvigheid van de centrale banken om te ontsnappen aan de deflatoire druk, of uit de reddingsplannen van de regeringen om de zieltogende banksector er weer bovenop te helpen.

Maar alle goede bedoelingen ten spijt: zonder de medewerking van elk land aan de uitvoering van een globaal, eenstemmig opgezet actieplan zouden de reeds kolossale en afzonderlijk geleverde inspanningen wel eens tevergeefs kunnen zijn.

De G20 van vandaag die de belangrijkste beslissingnemers van de 20 grootste economieën ter wereld samenbracht, draagt dan ook de hoop in zich dat er weldra een uitweg wordt gevonden uit de crisis. Deze cruciale bijeenkomst zou geen genoegen mogen nemen met gedeeltelijk succes.

De achteruitgang van de financiële omgeving, gekoppeld aan een ineenstorting van het consumenten- en ondernemersvertrouwen, doet de binnenlandse vraag in heel de wereld op dramatische wijze terugvallen, en zou voor de eerste keer sinds 1950 kunnen leiden tot een negatieve wereldwijde groei. Er bestaan zeker oplossingen, zoals blijkt uit de grootschalige bedrijvigheid van de centrale banken om te ontsnappen aan de deflatoire druk, of uit de reddingsplannen van de regeringen om de zieltogende banksector er weer bovenop te helpen. Maar alle goede bedoelingen ten spijt: zonder de medewerking van elk land aan de uitvoering van een globaal, eenstemmig opgezet actieplan zouden de reeds kolossale en afzonderlijk geleverde inspanningen wel eens tevergeefs kunnen zijn. De G20 van vandaag die de belangrijkste beslissingnemers van de 20 grootste economieën ter wereld samenbracht, draagt dan ook de hoop in zich dat er weldra een uitweg wordt gevonden uit de crisis. Deze cruciale bijeenkomst zou geen genoegen mogen nemen met gedeeltelijk succes.