De Amerikanen liggen van een en ander niet wakker, zoals blijkt uit de positieve evolutie bij de futures. Die futures geven bijvoorbeeld aan dat de S&P 500 ongeveer een kwart procent hoger zou openen.

Tussen nu en de opening kan er nog heel wat veranderen. Maar laten we nog even terugkomen op de Spaanse banken.

Kapitaalbehoefte Spaanse banken valt mee

Spanje heeft vorige week donderdag Eur 2,22 mrd opgehaald, terwijl Eur 1 - 2 mrd werd beoogd. De vraag was hoog, maar dit wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers vertekend door het relatief lage bedrag dat opgehaald werd.

Rapporten van consultancybureaus Oliver Wyman en Roland Berger laten zien dat de Spaanse bankensector in een slecht economisch scenario Eur 51 - 62 mrd nodig heeft.

Dit is een stuk minder dan de Eur 100 mrd die aan Spanje is toegezegd, maar blijft ook achter bij schattingen van ratingbureaus en analisten.

De drie grootste banken BBVA, Santander en La Caixa blijven buiten schot, zelf in het slechtste scenario. In het basisscenario komt de kapitaalbehoefte uit op Eur 15 -25 mrd.

Deze analyse is vanuit een top-down standpunt gedaan. In september zullen de resultaten bekend worden van een onderzoek van vier accountancybureaus die per lening zullen beoordelen.

Naar verluidt zal de ECB de regels voor onderpand binnenkort versoepelen en daarmee de afhankelijkheid van de ratingbureaus verminderen.

Hierdoor wordt voorkomen dat banken mogelijk liquiditeitsproblemen krijgen na de ratingverlagingen van Spaanse obligaties, waardoor meer onderpand nodig is voor de leningen.

De Amerikanen liggen van een en ander niet wakker, zoals blijkt uit de positieve evolutie bij de futures. Die futures geven bijvoorbeeld aan dat de S&P 500 ongeveer een kwart procent hoger zou openen. Tussen nu en de opening kan er nog heel wat veranderen. Maar laten we nog even terugkomen op de Spaanse banken.Kapitaalbehoefte Spaanse banken valt mee Spanje heeft vorige week donderdag Eur 2,22 mrd opgehaald, terwijl Eur 1 - 2 mrd werd beoogd. De vraag was hoog, maar dit wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers vertekend door het relatief lage bedrag dat opgehaald werd. Rapporten van consultancybureaus Oliver Wyman en Roland Berger laten zien dat de Spaanse bankensector in een slecht economisch scenario Eur 51 - 62 mrd nodig heeft. Dit is een stuk minder dan de Eur 100 mrd die aan Spanje is toegezegd, maar blijft ook achter bij schattingen van ratingbureaus en analisten. De drie grootste banken BBVA, Santander en La Caixa blijven buiten schot, zelf in het slechtste scenario. In het basisscenario komt de kapitaalbehoefte uit op Eur 15 -25 mrd. Deze analyse is vanuit een top-down standpunt gedaan. In september zullen de resultaten bekend worden van een onderzoek van vier accountancybureaus die per lening zullen beoordelen. Naar verluidt zal de ECB de regels voor onderpand binnenkort versoepelen en daarmee de afhankelijkheid van de ratingbureaus verminderen. Hierdoor wordt voorkomen dat banken mogelijk liquiditeitsproblemen krijgen na de ratingverlagingen van Spaanse obligaties, waardoor meer onderpand nodig is voor de leningen.