Vooral Amerikaanse bedrijven hebben grote cash reserves en door de huidige lage rente is het niet aantrekkelijk deze aan te houden.

Tegelijk is er een sterke stijging van het aantal overnames in opkomende landen. Als deze trend doorzet zullen aandelenmarkten hier de komende maanden van kunnen profiteren.

Enkele hoofdpunten uit het rapport zijn:

• Internationaal neemt het aantal fusies en overnames toe. Dit komt onder meer doordat bedrijven in de geïndustrialiseerde wereld weer een gezonde balans hebben en goedkoop kunnen herfinancieren door de lage rente. Deze bedrijven hebben moeite om autonome groei te genereren en zoeken naar andere manieren om uit te breiden en naar attractieve niches, vooral in opkomende landen.

• Door kostenbesparingen en schuldenreductie, met name van ondernemingen in de VS en Groot-Brittannië, is de kasstroom enorm toegenomen. Per maart 2013 hadden Amerikaanse bedrijven een financiële reserve van 1.7 biljoen dollar. Ter vergelijking, Europese bedrijven hadden een reserve van circa 475 miljard dollar. Bedrijven kijken nu in toenemende mate naar manieren om dit geld te gebruiken. De lage rente zorgt soms voor een negatieve reëel rendement waardoor het geen aantrekkelijke optie is om cash aan te houden. Daardoor wordt er meer gekeken naar investeringen in het eigen bedrijf en naar fusies en overnames.

• De rol van opkomende landen bij het aantal fusies en overnames wereldwijd stijgt fors. In de periode van midden jaren negentig tot rond het jaar 2000 namen Amerikaanse bedrijven bijna 40% van alle overnames voor hun rekening en bedrijven uit opkomende landen slechts 6%. Momenteel nemen Amerikaanse bedrijven 17% van alle M&A activiteiten voor hun rekening, bedrijven uit West-Europa 13% en opkomende landen (inclusief Azië-Pacific) 70%.

• Het volume van de fusies en overnames is weliswaar ver verwijderd van de records uit 2000 en de periode 2007/2008, maar er is voldoende bewijs om aan te nemen dat de stijgende trend van 2013 zich zal voortzetten. De aandelenmarkten kunnen hier de komende twaalf maanden van profiteren.

Vooral Amerikaanse bedrijven hebben grote cash reserves en door de huidige lage rente is het niet aantrekkelijk deze aan te houden. Tegelijk is er een sterke stijging van het aantal overnames in opkomende landen. Als deze trend doorzet zullen aandelenmarkten hier de komende maanden van kunnen profiteren. Enkele hoofdpunten uit het rapport zijn: • Internationaal neemt het aantal fusies en overnames toe. Dit komt onder meer doordat bedrijven in de geïndustrialiseerde wereld weer een gezonde balans hebben en goedkoop kunnen herfinancieren door de lage rente. Deze bedrijven hebben moeite om autonome groei te genereren en zoeken naar andere manieren om uit te breiden en naar attractieve niches, vooral in opkomende landen. • Door kostenbesparingen en schuldenreductie, met name van ondernemingen in de VS en Groot-Brittannië, is de kasstroom enorm toegenomen. Per maart 2013 hadden Amerikaanse bedrijven een financiële reserve van 1.7 biljoen dollar. Ter vergelijking, Europese bedrijven hadden een reserve van circa 475 miljard dollar. Bedrijven kijken nu in toenemende mate naar manieren om dit geld te gebruiken. De lage rente zorgt soms voor een negatieve reëel rendement waardoor het geen aantrekkelijke optie is om cash aan te houden. Daardoor wordt er meer gekeken naar investeringen in het eigen bedrijf en naar fusies en overnames. • De rol van opkomende landen bij het aantal fusies en overnames wereldwijd stijgt fors. In de periode van midden jaren negentig tot rond het jaar 2000 namen Amerikaanse bedrijven bijna 40% van alle overnames voor hun rekening en bedrijven uit opkomende landen slechts 6%. Momenteel nemen Amerikaanse bedrijven 17% van alle M&A activiteiten voor hun rekening, bedrijven uit West-Europa 13% en opkomende landen (inclusief Azië-Pacific) 70%. • Het volume van de fusies en overnames is weliswaar ver verwijderd van de records uit 2000 en de periode 2007/2008, maar er is voldoende bewijs om aan te nemen dat de stijgende trend van 2013 zich zal voortzetten. De aandelenmarkten kunnen hier de komende twaalf maanden van profiteren.