Fusiekoorts bij de beurzen

© belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Beleggers bleken dinsdag niet bestand tegen de stroom van tegenvallers.

Het Duitse ondernemersvertrouwen daalde voor de derde dag op rij, het Amerikaanse consumentenvertrouwen bleef ver onder de verwachtingen en BHP Billiton en Standard Chartered publiceerden ontgoochelende resultaten. Ook de olieprijs nam een nieuwe duik nadat Saoedi-Arabië liet weten dat het productiebeperkingen uitsluit. De Europese beurzen leverden 1 tot 1,5 procent in. Ook Wall Street opent 1 procent lager.

In de Bel-20 is Delta Lloyd (+1,77%) de sterkhouder. De Nederlandse verzekeraar zou zijn belang van 30,5 procent in de vermogensbeheerder Van Landschot willen verkopen om op die manier 100 miljoen euro kapitaal vrij te maken. Delta Lloyd kan dan de omvang van de nakende kapitaalverhoging beperken.

Nog in Brussel profiteert Recticel (+5,6%) van de komst van de nieuwe aandeelhouder Francis Van Eeckhout. De ondernemer kocht een belang van 3 procent in de schuimrubberfabrikant en is ook al een grote aandeelhouder van de pvc-profielenbouwer Deceuninck.

Biotechbedrijf Tigenix (+5,04%) heeft in Spanje een vergunning gekregen voor de productie van z’n geneesmiddel tegen perianale fistels bij de ziekte van Crohn. Er is wel nog de goedkeuring van Europa nodig om het middel op de markt te brengen.

Galapagos (-6,2%) ziet Johnson & Johnson vertrekken als aandeelhouder. De Amerikanen zouden hun belang van 5,1 procent verkocht hebben tegen 37 euro per aandeel.

De beurzen van Londen en Frankfurt willen via een fusie de krachten bundelen om sterker te staan tegenover de Amerikaanse beurzen Chicago Mercantile Exchange en Intercontinental Exchange. Deutsche Börse (+3,2%) zou 54,4 procent van de fusiebeurs in handen krijgen, en de London Stock Exchange slechts 45,6 procent. Dat komt omdat de Duitsers sterk staan in de handel in derivaten, wat een stuk lucratiever is dan de klassieke aandelenhandel. Als de fusie doorgaat, dreigt Euronext, de holding boven de beurzen van Brussel, Parijs, Amsterdam en Lissabon, verweesd achter te blijven.

Net als de andere grote mijnbouwers, moet ook het Brits-Australische BHP Billiton (-4,9%) voor het eerst in vijftien jaar het mes zetten in het dividend om de kredietwaardigheid van het bedrijf te beschermen. Door de sterke daling van de grondstofprijzen daalde de onderliggende winst de voorbije zes maanden met 92 procent tot nog 412 miljoen dollar. Het bedrijf wil voortaan nog 50 procent van die onderliggende winst uitkeren als dividend, wat een verlaging van het dividend met 75 procent betekent. Vorig jaar keerde BHP Billiton nog 1,2 miljard dollar aan dividenden uit. Net als andere mijnbouwbedrijven moet BHP Billiton alle zeilen bijzetten om de cashflows op peil en de schuldgraad binnen te perken te houden. Naast een verlaging van het dividend, snoeit het bedrijf ook in het investeringsbudget. BHP Billiton probeert zich op die manier aan te passen aan een lange periode van lage grondstofprijzen. Volgens het bedrijf zou de oliemarkt pas in 2017 een evenwicht tussen vraag en aanbod vinden. Wat betreft koper zou er pas een tekort ontstaan tegen het eind van het decennium. En de ijzerertsprijs blijft nog voor onbepaalde tijd geplaagd door een zwakke vraag en een royaal aanbod.

Het gaat weer beter met de yoghurtafdeling van zuivelbedrijf Danone (+4,04%). Hogere melkprijzen en zuinige Europese consumenten eisten hun tol, maar een herstel van de winstgevend in die divisie geeft de rendabiliteit van het hele concern een zetje. De winstmarge steeg vorig jaar tot 12,6 procent en zou ook dit jaar een “solide” verbetering laten zien. De omzetgroei blijft met 3 tot 5 procent wel haperen op het laagste peil in zes jaar tijd. Ook concurrenten als Nestlé en Unilever wezen eerder al op de onzekere economische vooruitzichten die het moeilijk maken de prijzen te verhogen.

Standard Chartered (-6,9%), een multinationale bank met hoofdkwartier in London, biechtte een verrassend jaarverlies van 1,5 miljard dollar op. De bank verwacht dat 2016 weinig beterschap zal brengen. Standard Charterde betaalt nu de prijs voor de agressieve uitbreidingspolitiek van de voorbije jaren op de ontluikende markten, met focus op Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Het balanstotaal steeg van 266 miljard dollar in 2006 naar 726 miljard dollar in 2014. De forse vertraging van de groei op de ontluikende markten en de instorting van de grondstofprijzen zadelen de bank op met een pak slechte leningen. Afschrijvingen op verstrekte kredieten stegen vorig jaar tot 4 miljard dollar, tegenover 2,1 miljard dollar het jaar ervoor. Om de kapitaalpositie op peil te houden, haalde de bank sinds juni vorig jaar al 5,1 miljard dollar vers kapitaal op. Ook het dividend is geschrapt, en er wordt bespaard op de kosten. De bank heeft ook plannen om voor 100 miljard dollar aan activa te verkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content