De inkoopmanagersindices van de industrie van verschillende landen, waarover eerder dit jaar nogal wat scepsis was, handhaven zich ruim boven de niveaus die groei aangeven.

Met name het VK en de VS laten een hoog niveau zien, terwijl in Europa Duitsland de grootste impuls blijft geven. Ook de data over China waren volgens Theodoor Gilissen Bankiers beter dan verwacht, waarbij wel de inkoopprijzen hard stegen.

Om inflatie te beteugelen zou China voor verdere rentestappen óf een valutastijging kunnen kiezen. Omdat de stijgingen vooralsnog vooral in de voedselprijzen zichtbaar is, kiest China voor extra aanpak van speculatie in bijv. granen door de handelstarieven te verhogen en reservevereisten voor banken te verhogen.

De inkoopmanagersindices van de industrie van verschillende landen, waarover eerder dit jaar nogal wat scepsis was, handhaven zich ruim boven de niveaus die groei aangeven. Met name het VK en de VS laten een hoog niveau zien, terwijl in Europa Duitsland de grootste impuls blijft geven. Ook de data over China waren volgens Theodoor Gilissen Bankiers beter dan verwacht, waarbij wel de inkoopprijzen hard stegen. Om inflatie te beteugelen zou China voor verdere rentestappen óf een valutastijging kunnen kiezen. Omdat de stijgingen vooralsnog vooral in de voedselprijzen zichtbaar is, kiest China voor extra aanpak van speculatie in bijv. granen door de handelstarieven te verhogen en reservevereisten voor banken te verhogen.