Zo werden goudbeleggers vorige week opgeschrikt door een bericht over Cyprus, waaruit bleek dat het land mogelijk goudreserves zou gaan verkopen.

Daarnaast spelen ook teleurstellende macro-economische cijfers uit China mee. Minder hoge economische groei in China zou de vraag naar goud en sieraden negatief kunnen beïnvloeden. Deze factoren verbloemen echter de fundamentele problemen bij het edelmetaal.

Systeemrisico's, angst voor inflatie en het idee dat goudprijzen alleen maar omhoog kunnen gaan, maken van goud een aantrekkelijke investering.

Maar deze fundamentele factoren zijn aan het veranderen. Overheden, vooral in Europa, hebben maatregelen genomen om de systeemrisico's te verkleinen.

De inflatie gaat eerder omlaag dan omhoog en andere beleggingscategorieën worden steeds interessanter. De outlook van ABN Amro op goud blijft dan ook negatief. De bank verwacht dat dit het begin is van een lange bearmarket.

Zo werden goudbeleggers vorige week opgeschrikt door een bericht over Cyprus, waaruit bleek dat het land mogelijk goudreserves zou gaan verkopen. Daarnaast spelen ook teleurstellende macro-economische cijfers uit China mee. Minder hoge economische groei in China zou de vraag naar goud en sieraden negatief kunnen beïnvloeden. Deze factoren verbloemen echter de fundamentele problemen bij het edelmetaal. Systeemrisico's, angst voor inflatie en het idee dat goudprijzen alleen maar omhoog kunnen gaan, maken van goud een aantrekkelijke investering. Maar deze fundamentele factoren zijn aan het veranderen. Overheden, vooral in Europa, hebben maatregelen genomen om de systeemrisico's te verkleinen. De inflatie gaat eerder omlaag dan omhoog en andere beleggingscategorieën worden steeds interessanter. De outlook van ABN Amro op goud blijft dan ook negatief. De bank verwacht dat dit het begin is van een lange bearmarket.